Φοροελαφρύνσεις: Από Οκτώβριο το «ραντεβού» με τους θεσμούς

Φοροελαφρύνσεις: Από Οκτώβριο το «ραντεβού» με τους θεσμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:46 Δημιουργία 17/07/21, 08:27
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Για τον Οκτώβριο και στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 12ηςμεταμνημονιακής αξιολόγησης, παραπέμπεται το θέμα του «οδικού άξονα» των φοροελαφρύνσεων του επόμενου έτους. Αν και, ένα πρώτο «στίγμα» αναμένεται να δοθεί με την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού του επόμενου έτους, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα στα τέλη Αυγούστου, τόσο με βάση τα τουριστικά έσοδα, όσο και με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης λόγω της επέκτασης της πανδημίας. Πρόσθετοι δε κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή αποσύνδεση από τα μέτρα στήριξης, με τους κινδύνους των λουκέτων (π.χ. σε εστίαση και λιανεμπόριο) να είναι υπαρκτοί.

Ένας, όχι ήσσονος σημασίας, επιπλέον κίνδυνος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα θέσουν ζήτημα επαναφοράς της σφιχτής δημοσιονομικής προσαρμογής. Κάτι που φάνηκε και στα συμπεράσματα για την Ελλάδα, όπως καταγράφονται στο πόρισμα που υιοθετήθηκε στο τελευταίο Ecofin. Σε αυτό καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καίριο πλήγμα στο ΑΕΠ. Υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, ελλειμματικό εξωτερικό ισοζύγιο και ανεργία, αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ικανά να οδηγήσουν σε έναν νέο κύκλο σφιχτής δημοσιονομικής προσαρμογής το επόμενο διάστημα, μετά την υγειονομική κρίση.

Άλλωστε, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επανέλθουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 (μετά τη χαλάρωση και το 2022) και η Ελλάδα θα οφείλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις Βορρά και Νότου.

Βέβαιο είναι ότι οι φοροελαφρύνσεις της επόμενης χρονιάς θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, τουρισμό, μεταφορές και πολιτισμό θα παραταθούν κατά ένα έτος και μετά θα εξεταστεί η μονιμοποίησή τους από το 2023. Η οποία μονιμοποίηση και η επέκταση των φοροελαφρύνσεων θα κριθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν στην Ελλάδα μετά την άρση της δημοσιονομικής ευελιξίας, αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων θα μπορεί να μετρηθεί το 2022, καθώς ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις θα προκύψει απολογιστικά με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Ενώ, η επανάληψη του μέτρου της αναστολής τής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2022, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου από τα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ωφελούνται.

Αν σου άρεσε κάνε