Εστίαση-Ψυχαγωγία: Νέο πλαίσιο με «βροχή» ελέγχων και... αντιδράσεων

Εστίαση-Ψυχαγωγία: Νέο πλαίσιο με «βροχή» ελέγχων και... αντιδράσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:23 Δημιουργία 16/07/21, 10:18
Αρθρογράφος: Βασίλης Νάνης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΗΣ

Πρεμιέρα σήμερα, Παρασκευή για το νέο πλαίσιο λειτουργίας εστίασης και ψυχαγωγίας, με τους σχετικούς χώρους να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όσον αφορά τους υπαίθριους: σε covid free και μεικτούς, ενώ οι κλειστοί θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει στην είσοδο της επιχείρησης που θέλουν να επισκεφθούν, να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, το οποίο θα ελέγχεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».

Το μέτρο αυτό θα ισχύει σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ αλλά και σε θέατρα και κινηματογράφους.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, είναι τα ακόλουθα:

-Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.-Τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

-Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.

-Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.

Πάντως, υπό την προειδοποίηση «τσουχτερών» προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες των παραπάνω κλάδων πέφτουν «βροχή» για το νέο πλαίσιο λειτουργίας.

«Δεν είμαστε αστυφύλακες»

Μιλώντας στο «Xrimaonline.gr» και στον Βασίλη Νάνη για τα νέα μέτρα, ο πρόεδρος της ΓΣΈΒΈΈ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε πως η εφαρμογή τους είναι δύσκολη.

«Δεν μπορεί ο κλάδος να κάνει τον αστυφύλακα, δεν είναι δικιά μας δουλειά. Επιπλέον θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τους πελάτες. Ο πελάτης ξαφνικά μπαίνει απέναντι σου. Και όπως λέω, δέκα φορές ευχαριστημένος ένας πελάτης, μία δυσαρεστημένος, τη μία θυμάται και τον χάνεις. Επίσης, θα δημιουργηθούν συγκρούσεις με το προσωπικό. Δεν είναι το καλύτερο σε covid free μαγαζιά να δουλεύει κάποιος ανεμβολίαστος αλλά υπάρχουν, οπότε θα πρέπει να κάνουν είτε rapid test, το οποίο επιβαρύνει τον εργαζόμενο είτε θα βγουν στη διαθεσιμότητα είτε ακόμα θα απολυθούν, που πέρα από σύγκρουση δημιουργεί και κόστος, καθώς θα πρέπει να πληρωθεί αποζημίωση. Δημιουργείται λοιπόν άσχημο κλίμα», επεσήμανε ο ίδιος.

«Τα μέτρα σηματοδοτούν αύξηση προσωπικού, καθώς θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα ένα άτομο, εάν όχι δύο σε μεγάλες επιχειρήσεις, επιφορτισμένο με τον έλεγχο των πιστοποιητικών. Οπότε αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος 1.000 ευρώ τουλάχιστον για κάθε επιχείρηση. Από την άλλη, με τα covid-free μαγαζιά το target group μας πέφτει πάρα πολύ και αυτό θα είναι πλήγμα. Με 45% εμβολιασμένους και το 10% να είναι πάνω από 70 χρονών, θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε με το 35% που καταλαβαίνετε τι σημαίνει για εμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καββαθάς επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά τις επιχειρήσεις της εστίασης, που δοκιμάζονται διαρκώς στη «σκιά» της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι αναστολές εργαζομένων, για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1η Απριλίου.

«Δυστυχώς βλέπω να γίνεται ότι και πέρυσι το καλοκαίρι, όσον αφορά την τουριστική περίοδο, που ήταν μία κακή χρονιά. Ο κλάδος όμως δεν αντέχει μία δεύτερη κακή χρονιά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, 4/10 επιχειρηματίες φοβούνται την πτώχευση το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα «φωτιά» για τους παραβάτες

Όσον αφορά τις «καμπάνες», σε περίπτωση παραβάσεων, τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά». Αναλυτικά:

1η παράβαση: Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και γιαεπτά ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Αν σου άρεσε κάνε