Εστίαση-Ψυχαγωγία: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους, οι υπαίθριοι και μεικτοί

Εστίαση-Ψυχαγωγία: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους, οι υπαίθριοι και μεικτοί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:14 Δημιουργία 13/07/21, 12:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων» είναι το μήνυμα, που εξέπεμψαν οι υπουργοί Υγείας κι Ανάπτυξης, εξειδικεύοντας τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας ήδη από αυτή την Παρασκευή.

Ξεκινώντας, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί, να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί. Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στον διεθνή Τύπο.

Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου οι κλειστοί χώροι στα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Επίσης ο υπορυγός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Πως θα λειτουργεί η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Στο μεταξύ, από σήμερα είναι διαθέσιμη, όπως προέκυψε από όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό


Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
Αν σου άρεσε κάνε