Μέτρα στήριξης και PEPP ως «ανάχωμα» στην απειλή της «Δέλτα»

Μέτρα στήριξης και PEPP ως «ανάχωμα» στην απειλή της «Δέλτα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:49 Δημιουργία 13/07/21, 10:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το «καμπανάκι» για την απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα», που αναμένεται να έχει επικρατήσει στην ΕΕ έως το τέλος του Αυγούστου, προκαλώντας ένα νέο κύμα της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού, χτύπησε ηχηρά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών καθώς και το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν και για όλο το 2022, αφού νωρίτερα δεν αναμένεται να έχουν ξεμπερδέψει οριστικά με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό.

Άλλωστε, το σήμα δόθηκε και από την ίδια την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε σε λήψη νέων μέτρων στήριξης, τονίζοντας στους επενδυτές πως θα πρέπει προετοιμαστούν για νέες κατευθυντήριες γραμμές σε 10 ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου από το βήμα του Eurogroup επεσήμανε ότι αν και τα μηνύματα για την οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπουν ανάκαμψη για όλες τις χώρες, η υπέρβαση των συνεπειών της πανδημίας δεν θα έρθει πριν το 2022.

Για το λόγο αυτό η δημοσιονομική διαχείριση των κρατών μελών θα πρέπει να είναι υποστηρικτική της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, όλο τον επόμενο χρόνο.

Οι προβολείς τώρα στρέφονται στη συζήτηση επί των αλλαγών των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που το νέο κύμα θα είναι γεγονός.

Το μήνυμα Λαγκάρντ

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και αναγνώρισε ότι μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο, η Λαγκάρντ είπε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ης Ιουλίου θα έχει τώρα «μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές».

«Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση», είπε την Κυριακή στη Βενετία, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20.«Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας, σίγουρα θα επανεξεταστεί η καθοδήγηση».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει πως το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) θα τρέξει «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθηθεί από μια «μετάβαση σε μια νέα μορφή», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να το αναλύσει.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί πότε θα μπορούσε να μειωθεί η τόνωση, λέγοντας ότι είναι μόνο «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για την ανάκαμψη, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για τις προσπάθειες επιστροφής στην κανονική ζωή. Ενώ ο πληθωρισμός θα καταγράφψει αύξηση φέτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα είναι προσωρινή.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να δημιουργούμε την προσδοκία ότι η έξοδος θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Αν σου άρεσε κάνε