Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιοι οι δύο νέοι μηχανισμοί απορρόφησης των πόρων

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιοι οι δύο νέοι μηχανισμοί απορρόφησης των πόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:10 Δημιουργία 09/07/21, 08:08
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δύο νέους μηχανισμούς που θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ωρίμανσης επαρκούς αριθμού έργων, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια), ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Τα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο θα ξεπεραστούν κακές πρακτικές και τις κακοτοπιές του παρελθόντος, τις οποίες- όχι τυχαία- ανέδειξε εκ νέου χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

«Η Ελλάδα είχε προβλήματα με Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «όλα καταλήγουν στο θέμα της υλοποίησης». Γνωρίζοντας τέλεια την ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Κοστέλο εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στους διαγωνισμούς που θα συνοδεύουν τα έργα του Ταμείου, ώστε να επιτευχθεί ταχύτητα στις διαδικασίες.

Έτσι, ο πρώτος μηχανισμός είναι το λεγόμενο Project Pipeline, με τον κωδικό «Project Preparation Facility». Αφορά στη διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει να προετοιμάσει, να προωθήσει και να τρέξει αδειοδοτικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και έργα που σχετίζονται με στρατηγικές αναπτύξεις, αλλά και να λύσει εκκρεμότητες με μελέτες και άλλα ζητήματα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί.

Ο δεύτερος μηχανισμός, που θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της προετοιμασίας και την υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομής στρατηγικής προτεραιότητας.

Στη σύνοδο του Ecofin την προσεχή Τρίτη θα δοθεί η έγκριση για το ελληνικό σχέδιο, ενώ η πρώτη εκταμίευση θα γίνει με τη μορφή προκαταβολής του 13% (περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ δάνεια) και θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα. Εφόσον ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις για το γ’ τρίμηνο εφέτος, θα εκταμιευθούν επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων τριών στο σκέλος των δανείων (από το σύνολο των 331 δεσμεύσεων που περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο) έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έρχονται ετησίως 3,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων σε δύο ισόποσες δόσεις (μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς), ενώ στα τέλη του έτους θα εκταμιεύεται μία επιπλέον δόση από τα δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα κινείται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων. Πληρωμές δόσεων θα γίνονται από το β’ ή το γ’ τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος, όπως επί μνημονίων.

Αν σου άρεσε κάνε