Σε επίπεδο ρεκόρ ο PMI Μεταποίησης τον Ιούνιο στην ευρωζώνη

Σε επίπεδο ρεκόρ ο PMI Μεταποίησης τον Ιούνιο στην ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:04 Δημιουργία 01/07/21, 12:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ενώ τα εργοστάσια ήρθαν αντιμέτωπα με την μεγαλύτερη αύξηση του κόστους πρώτων υλών των τελευταίων τουλάχιστον δυο δεκαετιών.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η πανδημία της Covid-19 ανάγκασε τις κυβερνήσεις να κλείσουν μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία, όμως τα εργοστάσια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά και η άρση ορισμένων περιορισμών ενίσχυσε τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση (63,1). Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τότε που άρχισε η διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας, τον Ιούνιο του 1997.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος περιλαμβάνεται στον σύνθετο PMI που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και θεωρείται καλός «οδηγός» για την οικονομική ευρωστία, αυξήθηκε από το 62,2 τον Μάιο στο 62,6 τον Ιούνιο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IHS Markit, Chris Williamson, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών καθώς η ζήτηση εκτινάχθηκε με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Ωστόσο, η ταχύτητα και μόνο της πρόσφατης ανόδου στη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μια αγορά πωλητών, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγική δυνατότητα και στις μεταφορές περιορίζουν τη διαθεσιμότητα της τροφοδοσίας των εργοστασίων, κάτι που με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βιομηχανίας με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στην έρευνα».

Λόγω της έλλειψης κοντέινερ και αλυσίδων προμήθειας, που επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια πανδημία, ο δείκτης τιμών της τροφοδοσίας εκτινάχθηκε στις 88,5 μονάδες από 87,1, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη έρευνα.

Αν σου άρεσε κάνε