ΕΝΦΙΑ: Στα σκαριά φορολογικό «λίφτινγκ» μετά την αύξηση αντικειμενικών

ΕΝΦΙΑ: Στα σκαριά φορολογικό «λίφτινγκ» μετά την αύξηση αντικειμενικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 30/06/21, 08:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Έναν «νέο ΕΝΦΙΑ» θα βρουν οι πολίτες το επόμενο έτος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να ετοιμάζει ένα ριζικό «λίφτινγκ» στον φόρο, προκειμένου να απορροφήσει κατά το δυνατόν τις μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Και στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αναμένονται αλλαγές στα κλιμάκια και μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

Ήδη, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, συγκροτείται 18μελής ομάδα εργασίας και, όπως αναφέρεται στην απόφαση, στόχος της ομάδας είναι η διαμόρφωση του «νέου ΕΝΦΙΑ» και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία. Προκειμένου, κατά τον προσδιορισμό τής φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Οι παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια θα γίνουν με βάση και το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων, που έχει αρχίσει να «τρέχει» η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ΕΝΦΙΑ, που σχεδιάζεται από το μηδέν, θα έχει νέους συντελεστές, ενώ θα επηρεαστεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Καθώς οι νέες τιμές ζώνης οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε «αντικειμενική» περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, για να διαπιστώσουν ότι για πρώτη φορά εμπίπτουν και στον συμπληρωματικό φόρο.

Βέβαιο είναι ότι, ανεξαρτήτως «παλαιού» ή «νέου» ΕΝΦΙΑ, το βάρος από τον επόμενο Μάρτιο, που θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου, αναμένεται να σηκώσουν οι νέες εντάξεις. Ειδικότερα, περιοχές στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στα Κύθηρα, αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022, σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν έως σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Εκτός από τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, θα εξεταστούν και αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, οι οποίοι αντί να μειώνουν, τελικά… αυξάνουν τον φόρο! Το βασικό σενάριο που θα εξετάσει το υπουργείο, προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως είναι η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση. Τα στοιχεία, δηλαδή, που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Ενώ, αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές και στα κλιμάκια, με «σπάσιμό» τους σε περισσότερα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητά τους.

Όσον αφορά, τέλος, στο ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, το υπουργείο Οικονομικών δεν το αποκλείει. Ωστόσο, ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση και την επέκταση των αντικειμενικών τιμών, θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες τιμές ζώνης στους ιδιοκτήτες με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Και η νέα μείωση πιθανόν να μετατεθεί για το 2023.

Αν σου άρεσε κάνε