«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για τη μετάλλαξη Δέλτα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:15 Δημιουργία 26/06/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Βαθαίνει η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορoνοϊού, η οποία, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ «μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας».

Ο μεγάλος «άγνωστος» ως προς την ανάπτυξη ήταν έως τώρα ο τουρισμός και πλέον εκφράζεται φόβος για τις επιπτώσεις στα τουριστικά έσοδα και κατ’ επέκταση στο σύνολο της οικονομίας από την κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης έως το τέλος του καλοκαιριού και την έλευση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα το φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και επαρκούν. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, που έχει και το «ταμείο» του κράτους, ερωτηθείς εάν το κράτος θα έχει τα χρήματα να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους το φθινόπωρο στην περίπτωση τέταρτου κύματος της πανδημίας, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει αυτό, με το τείχος προστασίας με τους εμβολιασμούς και τη χρήση άλλων μέσων. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του στη συνέχεια, πως «οτιδήποτε άλλο συμβεί θα ήταν πολύ μεγάλη ζημιά, ανεπίτρεπτη, και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί».

Και οι δύο γνωρίζουν ότι η πορεία του τουρισμού υπόκειται κατά πρωτεύοντα λόγο στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων (όπως η μετάλλαξη Δέλτα και οι αρνητικές εξελίξεις με τις αφίξεις Βρετανών τουριστών). Πέρυσι, εισέρευσαν έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019, ενώ για εφέτος η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα έσοδα μπορούν να προσεγγίσουν τα 8 δισ. ευρώ, και στο υπουργείο Οικονομικών απεύχονται μια επί τα χείρω αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι όπως έχει επισημάνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων. Ενώ, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2022- 2025 αναφέρεται με σαφήνεια ότι οι εξωγενείς κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν, αφενός, μία μεγαλύτερη επιμονή της πανδημίας (μεταλλάξεις, νέα έξαρση)- η οποία θα ανέβαλε εκ νέου την ανάκαμψη προς το 2022- και, αφετέρου, μεγαλύτερες ασυμμετρίες στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ χωρών, σε συνάρτηση με την έκθεση στον τουρισμό.

Παράλληλα, δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο λογαριασμός του Δημοσίου για μέτρα στήριξης έως τώρα «βαθαίνει» κατά 8,3 δισ. ευρώ, προκαλώντας κλυδωνισμούς στον προϋπολογισμό. Εάν το φθινόπωρο ή νωρίτερα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για τοπικά lockdown και πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες, γίνεται αντιληπτό ότι ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατακόρυφα και η «τρύπα» στον προϋπολογισμό θα μεγαλώσει.

Αν σου άρεσε κάνε