«Κουρεμένα» ενοίκια: Αποζημιώσεις Μαϊου και παλαιότερες πληρώνει η ΑΑΔΕ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Αποζημιώσεις Μαϊου και παλαιότερες πληρώνει η ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:02 Δημιουργία 24/06/21, 09:58
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Κλείνει μια- μια τις εκκρεμότητες που έχουν σωρευθεί από τους προηγούμενους μήνες με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια η ΑΑΔΕ, καθώς αύριο πληρώνει τόσο τις αποζημιώσεις για τον Μάιο, όσο και παλαιότερες.

Ωστόσο, τα «αγκάθια» παραμένουν, καθώς όπως επεσήμανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, οι εκμισθωτές ακινήτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς την επίλυση των οποίων είναι αδύνατη τόσο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, όσο και η πληρωμή των εφετινών φορολογικών υποχρεώσεων τους.

Με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, από αύριο προβλέπεται:

-Η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιόκτητες ακινήτων- φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο. Το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, είναι στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

-Η καταβολή της αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες για προηγούμενους μήνες του 2021, αλλά και κάποιες λίγες περιπτώσεις για το διάστημα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2020.

-Η καταβολή των ποσών που δικαιούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι έλυσαν το πρόβλημα σχετικά με τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Σημειώνεται ότι, για τον τρέχοντα μήνα προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών:

-Η πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

-Το μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, μόνο για την κύρια κατοικία τους όπως και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται τις συγκεκριμένες μειώσεις. Ενώ για τον Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων θα αφορά σε έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές.

Αν σου άρεσε κάνε