Φορο-επιστροφές «εξπρές» φέρνει το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης

Φορο-επιστροφές «εξπρές» φέρνει το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:54 Δημιουργία 21/06/21, 21:18
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την επιτάχυνση της επιστροφής του φόρου εισοδήματος, μέσω αυτόματων διαδικασιών, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που απεστάλη στην Κομισιόν, προβλέπεται η εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής. Αρκεί αυτές να μην εμπίπτουν στο δείγμα του ετήσιου ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου.

Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων θα γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Σύμφωνα με την τελευταία παράταση, προβλέπεται η υποχρεωτική λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου εφέτος, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί ακόμη μία παράταση έως και το τέλος του έτους και να ξεκινήσουν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με το νέο σύστημα, η εφορία αποκτά ένα ισχυρό «ηλεκτρονικό μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, καθώς θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες, όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα «ξεκλειδώνει» άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν το ποσό της επιστροφής.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το α’ τρίμηνο εφέτος διεκπεραιώθηκαν 18.509 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ, ύψους 488,24 εκατ. ευρώ. Περίπου 975 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ «κόλλησαν» στις εφορίες για περισσότερες από 90 ημέρες, με τις επιχειρήσεις να στερούνται ρευστότητα ύψους 333 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από το 2019 η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην απλούστευση των διαδικασιών για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής ιδιαίτερης αίτησης. Στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, εφέτος θα επιχειρηθεί με γρήγορες διαδικασίες, είτε να συμψηφιστούν τα ποσά της επιστροφής από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις είτε να αποδοθούν στους δικαιούχους με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όσοι είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης και έχουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ, αλλά και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των μεικτών αμοιβών τους, εάν υποβάλουν γρήγορα τις φορολογικές δηλώσεις θα δουν αυτομάτως να εκδίδεται πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά έως την 27η Αυγούστου. Εάν προκύψει πρόσθετος φόρος εισοδήματος, αυτός θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με αρχή την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουλίου και έως τον Φεβρουάριο 2022. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο έως το τέλος του Ιουλίου έχουν έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό. Αυτοί που θα υποβάλλουν τη δήλωση τον Αύγουστο, θα πληρώσουν δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) και τις υπόλοιπες ανά μήνα, επίσης έως τον Φεβρουάριο 2022, ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.

Αν σου άρεσε κάνε