Συντελεστές παλαιότητας πολλών ταχυτήτων το «αντίδοτο» για τις παρενέργειες των νέων αντικειμενικών

Συντελεστές παλαιότητας πολλών ταχυτήτων το «αντίδοτο» για τις παρενέργειες των νέων αντικειμενικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:49 Δημιουργία 16/06/21, 08:18
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Συντελεστές παλαιότητας πολλαπλών ταχυτήτων, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από χαρακτηριστικά του ακινήτου που καθιερώνονται χρόνο με τον χρόνο, όπως η ανακαίνιση ή η ενεργειακή αναβάθμιση, σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, στο ποσό που προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου εφαρμόζονται 6 συντελεστές παλαιότητας που κυμαίνονται από 1,00 για ακίνητα άνω των 26 ετών και φτάνουν έως το 1,25 για ακίνητα έως 4 ετών. Ήτοι, οι συντελεστές παλαιότητας, που παραμένουν αμετάβλητοι από το 1980 (οπότε και δημιουργήθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών), προσαυξάνουν το ποσό του φόρου εκτός από την περίπτωση όπου η ηλικία του ακινήτου υπερβαίνει τα 26 έτη.

Ταυτόχρονα, θα επικαιροποιηθούν και οι συντελεστές εμπορικότητας- που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αξίας των ακινήτων- καθώς αυτή τη στιγμή έχουν υπολογιστεί με δεδομένα σε εμπορικούς δρόμους της χώρας που πλέον έχουν ανατραπεί.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν ενδελεχώς τα δημοσιονομικά δεδομένα, προκειμένου να δουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% από το νέο έτος, ή να εφαρμόσουν τη μείωση από το 2023. Ορισμένα στελέχη δε, πιστεύουν ότι με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται αμφίβολο εάν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους (που θα εκδοθούν τον Μάρτιο) θα περιλαμβάνουν τη μείωση και ότι προέχει να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιβαρύνσεις.

Με δεδομένο ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2,1 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που εκτιμώνται σε 400- 500 εκατ. ευρώ, για παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια, προκειμένου να μην αυξηθεί το φορολογικό βάρος από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις σε χιλιάδες ζώνες σε όλη τη χώρα όπου καταγράφονται αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη μετάβαση του ακινήτου σε υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ. Οι τελικές προτάσεις θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους, ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022, οι ρυθμίσεις οφειλών και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αν σου άρεσε κάνε