Προς ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ το ΥΠΟΙΚ

Προς ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ το ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:32 Δημιουργία 16/06/21, 08:08
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις σημαντικές παρενέργειες από την υγειονομική κρίση και ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος, καθώς μια σειρά από στοιχεία και δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκει πάλι τον προ πανδημίας ρυθμό της.

Το ΑΕΠ φαίνεται να ενισχύεται από τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την κατανάλωση, στοιχεία που άλλωστε οδήγησαν σε μικρότερη ύφεση στο α’ τρίμηνο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Και δεν αποκλείεται, εφόσον οι εξελίξεις συμβαδίσουν με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ο πήχης για την ανάπτυξη να αναθεωρηθεί από το 3,6% ακόμη και στο 4,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών πριν από το τελευταίο πολύμηνο lockdown.

Πάντως, η όποια αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί αφού συμπληρωθεί και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να υπάρξει ασφαλέστερη δημοσιονομική εικόνα. Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η αναφορά υψηλόβαθμου αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου, ότι «ακόμη τηρούμε επιφυλακτική στάση, αφού θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την πορεία και του β’ τριμήνου» .

Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτήν τη στιγμή στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν τα τουριστικά έσοδα. Οι παράγοντες του τουρισμού κάνουν λόγο για αναθεώρηση επί τα χείρω του στόχου για 40%- 50% των εσόδων του 2019, μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας να παρατείνει το lockdown έως τις 19 Ιουλίου εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις εξελίξεις και ευελπιστούν ότι θα ανατραπούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τα νέα από τη βρετανική αγορά προκαλούν απογοήτευση για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν οι εισπράξεις ακόμη και κάτω από το 40% αυτών του 2019.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς καταλύτες που θα στηρίξουν τη δυναμική τής ανάπτυξης το 2021, με δεδομένο ότι εάν οι τουριστικές εισπράξεις ανέλθουν στο 50% των εισπράξεων του 2019, θα προκληθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,90%, αύξηση της απασχόλησης κατά περίπου 3,19% και αύξηση των συνολικών εισαγωγών περίπου 2,21%.

Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 4,1% εφέτος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση της για τη Δημοσιονομική Πολιτική που θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου, θα διατηρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη κατά 4,2%. Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναθεώρησε, μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 5,7%, που είναι και η πιο αισιόδοξη από όλες όσες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για το β’ τρίμηνο, οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,3% σε ετήσια βάση και στη συνέχεια άνοδο 8,5% το γ’ τρίμηνο και 5,2% το δ’ τρίμηνο.

Αν σου άρεσε κάνε