Ικανοποίηση και 2,5 δισ. στο Δημόσιο απ' το 10ετές ομόλογο

Ικανοποίηση και 2,5 δισ. στο Δημόσιο απ' το 10ετές ομόλογο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:32 Δημιουργία 09/06/21, 22:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ιδιαίτερα ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η ποιότητα των κεφαλαίων που συμμετείχαν στη σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξη Ιούνιος 2031), από την οποία το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,92%.

Σύμφωνα με ανάλυση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το 69% των κεφαλαίων ήταν «πραγματικό χρήμα», το 22% προήλθε από εθνικές τράπεζες, το 6% από βραχυπρόθεσμους επενδυτές (hedge funds) και το υπόλοιπο 3% από κεντρικές τράπεζες.

Όσον αφορά στη χώρα προέλευσης των κεφαλαίων, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Βρετανία με ποσοστό 24% του συνόλου και ακολουθούν η Γαλλία (19%) και η Γερμανία (13%). Υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής και από Ιταλία (8%), ελληνικές τράπεζες (8%), Πορτογαλία (5%) και Ισπανία (4%).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων (παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα), όσο και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ) και οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το τρέχον έτος. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι αύριο αναμένεται μια νέα κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ σχετικά με τον ρυθμό αγοράς κρατικών τίτλων της ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε