Bloomberg: Σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Bloomberg: Σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:15 Δημιουργία 09/06/21, 13:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Η Ελλάδα θα λάβει φέτος σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από την αναμενόμενη από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., δήλωσε χθες ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της χώρας», όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα θα λάβει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 από το Ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σε σύγκριση με το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην χθεσινή ομιλία του στο ετήσιο φόρουμ επενδύσεων του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

«Περιμένουμε τώρα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά. Αυτό το ποσό ισούται με το 4% της οικονομικής απόδοσης», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ να για να ενισχύσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Η χώρα απώλεσε περίπου το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020 λόγω της πανδημίας της νόσου Covid- 19.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει ότι η οικονομία θα αυξηθεί φέτος κατά 3,6%. Η οικονομική απόδοση μειώθηκε κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί θετικό σημάδι για ολόκληρο το έτος.

«Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη των επισφαλών δανείων», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι «μπορούμε να βάλουμε πίσω μας την οικονομική κρίση και ότι γινόμαστε μια φυσιολογική χώρα», υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης.

Πηγή: Ο.Τ

Αν σου άρεσε κάνε