ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» το λογαριασμό

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» το λογαριασμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:38 Δημιουργία 09/06/21, 10:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι ανατροπές στις αντικειμενικές ακινήτων, που πρόκειται να ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022.

Από το νέο έτος αναμένονται νέα κλιμάκια, νέοι συντελεστές και νέες εκπτώσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν το νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους από το Μάρτιο.

Η εξόφλησή του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 – 12 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στο Mega o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

1. Η άσκηση των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αύξηση έως 250% των αντικειμενικών αξίων τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα αυξηθούν. Ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει και το 2022 στα 2,1 δις. ευρώ.

2. Αλλάζουν οι συντελεστές και η κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με βάση και το αποτέλεσμα της άσκησης προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο. «Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Οι αλλαγές στους συντελεστές θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

3. Οι φορολογούμενοι που είδαν να αυξάνεται η αντικειμενική αξία στην περιοχή τους κατά 20%, 30%, 40% δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με έξτρα ΕΝΦΙΑ το 2022. «Οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες».

4. Η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει το 2022 για χιλιάδες φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές που εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για όσους έχουν ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα υπο-φορολογούνταν. Ο ΕΝΦΙΑ θα πάρει φωτιά για φορολογούμενους με ακίνητα στη Μύκονο, το Λαγονήσι, την Ιθάκη, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα, την Πάτμο, την Κεφαλονιά αλλά και σε περιοχές του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης.

5. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος θα αξιοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Ετσι πολλοί θα δουν μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022.

6. Παγώνει το σχέδιο της νέας μείωση 8% κατά μέσο όρο στον ΕΝΦΙΑ το 2022. Εάν περισσέψει δημοσιονομικός χώρος πιθανόν να αξιοποιηθεί για τη μείωση κάποιου άλλου φόρου.

[Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος]

Αν σου άρεσε κάνε