Μήνυμα Στουρνάρα για  «πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία»

Μήνυμα Στουρνάρα για «πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:53 Δημιουργία 04/06/21, 15:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το δικό του μήνυμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην «πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία» έστειλε ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε επίσης στη μοναδική ιστορικά ευκαιρία που παρουσιάζεται για τα κράτη της ΕΕ να θέσουν τις οικονομίες τους σε πράσινες βάσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να αποτελέσει «κινητήρια δύναμη» μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα: «Αναμφισβήτητα η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η ενίσχυση των οικονομιών αποτελούν σήμερα κορυφαίες προτεραιότητες. Στην πραγματικότητα όμως η παρούσα συγκυρία προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία, με το τριπλό όφελος της ταυτόχρονης αντιμετώπισης της υγειονομικής, της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης.

Σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την επίσημη κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη μοναδική ευκαιρία, μέσα από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU), να θέσουν τις χώρες τους σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, δημιουργώντας οικονομικές ευκαιρίες, μειώνοντας τη φτώχεια και τις ανισότητες και βελτιώνοντας την υγεία όλων των πολιτών, αλλά και του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για τη μετατροπή της τρέχουσας κρίσης σε ευκαιρία, χτίζοντας πιο ανθεκτικές κοινωνίες και ολοκληρώνοντας μια δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα, με προστασία του περιβάλλοντος και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.»

Αν σου άρεσε κάνε