Τίτλοι τέλους και για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων

Τίτλοι τέλους και για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:56 Δημιουργία 04/06/21, 08:22
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να ρίξει «τίτλους τέλους», σταδιακά από το 2022, και στον συμπληρωματικό φόρο των ακινήτων.

Κομβικό σημείο θα αποτελέσουν οι παρεμβάσεις από την ΑΑΔΕ για τη μαζική ένταξη των περιοχών, που έως σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας, στο αντικειμενικό σύστημα και η δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της «άσκησης» αυτής, που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο, θα διαφανούν τα περιθώρια παρεμβάσεων στον συμπληρωματικό φόρο από το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Υπολογίζεται ότι περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καταβάλουν ετησίως και συμπληρωματικό φόρο, και πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας τους τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου. Ενώ, και στους κόλπους των θεσμών έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός χαρακτηρίζει την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα, ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρησή του για τα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αποτρεπτικό παράγοντα για τους επενδυτές που θα θελήσουν να τοποθετηθούν στο ελληνικό real estate στη μετά πανδημίας εποχή.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα αξίας 300.000 ευρώ έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1- 2 εκατ. ευρώ. Ενώ το υπερβάλλον ποσό από αυτήν την αξία επιβαρύνεται με συντελεστή 1,15%. O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει «ανάσες» στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας 400.000 ευρώ, αλλά βεβαίως περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰, ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, ο φόρος υπολογίζεται με 1‰.

Στην έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είχε επισημανθεί πως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει και το ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ελάφρυνσης των βαρών στη μεγάλη περιουσία, με στόχο, μεταξύ άλλων, να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Αν σου άρεσε κάνε