Ακίνητα: «Κληρώνει» για τις νέες αντικειμενικές την ερχόμενη εβδομάδα

Ακίνητα: «Κληρώνει» για τις νέες αντικειμενικές την ερχόμενη εβδομάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:04 Δημιουργία 03/06/21, 07:58
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022 - Ταυτόχρονα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ - Σε 9 ή 10 δόσεις ο φόρος - Ένταξη 3.500 επιχειρήσεων στο νέο αντικειμενικό σύστημα - Όλο το ρεπορτάζ

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ταυτόχρονα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον προσεχή Μάρτιο (αντί του Σεπτεμβρίου που ισχύει σήμερα) να έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 9 ή 10 δόσεις, ανάλογα με την έναρξη καταβολής των δόσεων (Μάρτιο ή Απρίλιο). Άλλωστε, σχετική «εντολή» έδωσε η Κομισιόν, που ζητεί να απλώνονται οι πληρωμές του φόρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται- παράλληλα με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος- κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

Η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι έτοιμη από τις 18 Μαΐου, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής επέκτασης της βάσης φόρου ακινήτων, σε περίπου 95% του συνόλου. Έτοιμη είναι και η πλήρης ψηφιοποίηση των νέων ζωνών.

Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.500 περιοχές της επικράτειας, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα επικαιροποιηθούν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα, προκειμένου να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών, προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών- φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας, και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 3.500 περιοχές και οικισμοί, που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Με αποτέλεσμα, ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους. Ενδεικτικά, από τις περιοχές αυτές εντάσσονται στο νέο σύστημα:

1.Οι περιοχές από τη Βάρκιζα μέχρι τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, καθώς και περιοχές από το Πόρτο Ράφτη μέχρι την περιοχή του Θορικού. Επίσης, νέες εντάξεις θα γίνουν και στην παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου.

2.Στη Σαλαμίνα, όλες οι περιοχές του νησιού εντάσσονται πλέον στο αντικειμενικό σύστημα. Το ίδιο θα συμβεί και στα Κύθηρα.

3.Στην Αίγινα, θα έχουν πλέον τιμές ζώνης περιοχές όπως η Πέρδικα, ο Μεσαγρός, η Σουβάλα κ.ά.

4.Στον νομό Θεσσαλονίκης, έγιναν παρεμβάσεις ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.

5.Στην Αιτωλοακαρνανία, όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα, αλλά και άλλες, θα αποκτήσουν τιμές ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Θέρμο, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός.

6.Στον νομό Αχαΐας, με εξαίρεση την Κάτω Αχαΐα, το Αίγιο και την Ακράτα, όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές θα ενταχθούν στο σύστημα. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τα Βραχναίικα κ.ά.

7.Στον νομό Κορινθίας, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές, από το Περιγιάλι μέχρι το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

8.Στον νομό Ηλείας, θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.

9.Στον νομό Μεσσηνίας, ορισμένες παραλιακές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Καλό Νερό, θα αποκτήσουν τιμές ζώνης.

10.Στον νομό Άρτας, θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, ο Γ. Καραϊσκάκης, το Κομμένο, το Κομπότι κ.ά.

11.Στον νομό Θεσπρωτίας, θα ενταχθούν όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

12.Στον νομό Πρεβέζης, η Λούτσα, ο Βράχος, το Κανάλι, ο Λούρος, το Καναλάκι, το Μαργαρίτι, το Γαρδίκι κ.ά.

13.Στον νομό Καρδίτσας, εντάσσονται περιοχές όπως τα Λουτρά Σμοκόβου, η Λουτροπηγή, το Μαυρομάτι, το Βλάσι κ.ά.

14.Στον νομό Τρικάλων, αντικειμενικές θα ισχύσουν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι κ.ά.

15.Στον νομό Φλώρινας, θα ενταχθούν το Αμύνταιο, ο Άγιος Παντελεήμονας, οι Πρέσπες, ο Φιλώτας, η Δροσοπηγή, το Πισοδέρι, η Κρυσταλλοπηγή, η Μελίτη κ.ά.

16.Στον νομό Ημαθίας, θα αποκτήσουν τιμές ζώνης περιοχές όπως το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.ά.

17.Στον νομό Κιλκίς, θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα κ.ά.

18.Στον νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.

19.Στον νομό Χαλκιδικής, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια μέχρι παραλία Διονύσου.

20.Στον Νομό Έβρου, οι αντικειμενικές θα εφαρμοστούν σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, ενώ υπό ένταξη είναι και παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ροδόπης.

21.Στην Κρήτη, και οι τέσσερις νομοί της βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

22.Στη Ζάκυνθο, όλες οι περιοχές, πλην της χώρας, είναι εκτός. Θα ενταχθούν ο Παντοκράτορας, το Καταστάρι, οι Βολίμες, το Βανάτο, το Κερί, το Καλαμάκι, ο Βασιλικός κ.ά.

23.Στην Κεφαλονιά, όλες οι περιοχές, πλην Αργοστολίου, είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Θα αποκτήσουν τιμές το Ληξούρι, η Πάστρα, η Σάμη, το Φισκάρδο, οι Κεραμειές, οι Βασιλικιάδες κ.ά. Αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν και στο Βαθύ της Ιθάκης, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.

24.Στην Κέρκυρα, εντός αντικειμενικού συστήματος θα βρεθούν η Λευκίμμη, το Περιβόλι, τα Μωραΐτικα, ο Πέλεκας, η Γλυφάδα, η Παλαιοκαστρίτσα, η Κασσιόπη, η Στρογγύλη κ.ά.

25.Στη Λευκάδα, στις νέες εντάξεις περιλαμβάνονται το Πόρτο Κατσίκι, το Καλαμίτσι, ο Αγ. Νικήτας, η Καρυά, το Πινακοχώρι, οι Τσουκαλάδες κ.ά.

26.Στα νησιά του Αιγαίου, εντάξεις περιοχών στο σύστημα θα γίνουν στη Χίο και στη Σάμο, ενώ θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ικαρία, οι Φούρνοι κ.ά.

27.Στην Κάλυμνο, θα μπουν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην Κω, όπου μόνο η πρωτεύουσά της διαθέτει τιμές ζώνης.

28.Στη Ρόδο, εντός σχεδίου και εντός αντικειμενικού συστήματος είναι η πρωτεύουσα, η Ιαλυσός και η περιοχή της Αφάντου. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές που είναι εντός σχεδίου θα ενταχθούν και αυτές στον αντικειμενικό προσδιορισμό.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα προκαλέσουν και μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Αν σου άρεσε κάνε