Ρύθμιση οφειλών: Μέχρι 240 δόσεις για Δημόσιο- 420 για τράπεζες

Ρύθμιση οφειλών: Μέχρι 240 δόσεις για Δημόσιο- 420 για τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:11 Δημιουργία 01/06/21, 14:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, keyd.gov.gr

Την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, keyd.gov.gr, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Εισερχόμενοι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους, στο σύνολο τους, εξωδικαστικά.

Όσον αφορά οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης οι πολίτες μπορούν να κάνουν διακανονισμούς μέχρι και 240 δόσεων, την ίδια ώρα που για τις οφειλές τους προς τις τράπεζες μπορούν να επιλέξουν διευθετήσεις έως και 420 δόσεων. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορούσε μόνο επιχειρήσεις, ο νέος μηχανισμός αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Με τη ρύθμιση όλων των οφειλών, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

1ον. Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.

2ον. Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ κ.λπ.) σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τις 420 δόσεις, για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

3ον. Διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σχετικά με την έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο υπουργός οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις -αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν- και προς τις Τράπεζες σε έως 420 δόσεις.

Παράλληλα, για χρέη προς το Δημόσιο, παρέχεται, υπό προϋποθέσεις και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, η δυνατότητα διαγραφής έως και 75% επί της βασικής οφειλής και έως και 95% επί των προσαυξήσεων. Ενώ, τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, λαμβάνουν 5ετή κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων 1ης κατοικίας.

Με τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους, τόσο την 1η κατοικία όσο και την επαγγελματική στέγη.

Αν σου άρεσε κάνε