Φορολογικές δηλώσεις: Εννέα αλλαγές στο έντυπο Ε1

Φορολογικές δηλώσεις: Εννέα αλλαγές στο έντυπο Ε1

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:16 Δημιουργία 27/05/21, 13:12
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις

Σε εννέα ανέρχονται οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι τις επόμενες ώρες ανοίγει η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για την υποβολή τους.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Εάν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ έως τις 28 Ιουλίου, θα υπάρχει έκπτωση 3%. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα χωρίς την καταβολή προστίμων να υποβάλουν τη δήλωση στα τέλη Αυγούστου, πληρώνοντας όμως διπλή δόση (Ιουλίου και Αυγούστου) και χωρίς την έκπτωση.

Οι εννέα αλλαγές είναι οι εξής:

-Αποδείξεις: Τον κωδικό 023 θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

-Συνταξιούχοι: Νέος κωδικός 041 που αφορά στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων, δικαιούχων εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

-Αθλητές: Νέος κωδικοί 359- 397, με τους οποίους ενεργοποιείται νομοθετική ρύθμιση του 2019 που αφορούσε στους αθλητές. Συγκεκριμένα, στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος προστέθηκε στο άρθρο 15 παράγραφος 2α, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1/1/2020. Προβλέπει ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος εφαρμόζεται για το εισόδημα που αποκτούν οι αμειβόμενοι αθλητές και οι προπονητές από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, και οι εκπαιδευτές των Διαιτητών Ομαδικών Αθλημάτων από τις Ομοσπονδίες, εφόσον τα ποσά τα οποία λαμβάνουν εφάπαξ ή τμηματικά για την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους δεν υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ εντός του οικείου φορολογικού έτους. Εάν το εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 22% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Η ρύθμιση αφορά τόσο Έλληνες όσο και ξένους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού, για αυτό και θα προστεθούν καινούργιοι κωδικοί στον πίνακα 4Α στον οποίο και δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

-Ηλεκτρικά οχήματα: Νέοι κωδικός 437- 439. Ενεργοποιείται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα. Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, ο φορολογικός συντελεστής κάθε κλιμακίου μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από τη δραστηριότητα αυτήν, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά κέρδη από την παραγωγή αυτήν και έως τη συμπλήρωση πέντε κερδοφόρων φορολογικών ετών.

-Μετοχές: Προστίθεται νέος κωδικός, ο 423 και αφορά στα stock options. Το εισόδημα που προκύπτει για εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, εφόσον μεταβιβαστούν οι μετοχές μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων μηνών από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

-Επενδυτικοί Άγγελοι: Προστίθεται νέος κωδικός, ο 625 στον οποίο θα δηλωθούν τα ποσά έκπτωσης για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος για τους λεγόμενους «Επενδυτικούς Αγγέλους». Στην περίπτωση που φορολογούμενος- φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ποσό έως 300.000 ευρώ, εκπίπτει το 50% του ποσού της εισφοράς από το φορολογητέο εισόδημα.

-Ανακαινίσεις: Προστίθεται νέος κωδικός, ο 627 στον οποίο θα δηλωθούν οι δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων και ανακαινίσεων Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Η έκπτωση που μπορεί να κερδίσει ο φορολογούμενος ανέρχεται κατ’ έτος στο ποσό των 1.600 ευρώ

-Δωρεές προς ΚΠΙΣΝ: Νέος κωδικός 629, που αφορά στις δωρεές που έγιναν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για την ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής και που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα βάσει νομοθετικής διάταξης του 2009.

-Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Ο νέος κωδικός 631, ώστε οι κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και υπέρ αυτής, που πραγματοποιούνται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, να αναγνωρίζονται φορολογικά ως δαπάνες που εκπίπτουν από το συνολικό εισόδημα.

Αν σου άρεσε κάνε