Ακίνητα: «Ξαναζεσταίνεται» η αγορά για Airbnb

Ακίνητα: «Ξαναζεσταίνεται» η αγορά για Airbnb

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:05 Δημιουργία 21/05/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι συγκεκριμένες μισθώσεις τείνουν να καταστούν… μη βραχυχρόνιες, καθώς η πανδημία άλλαξε την έως σήμερα φιλοσοφία των ταξιδιωτών

«Ξαναζεσταίνεται» η αγορά των ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ παράλληλα οι συγκεκριμένες μισθώσεις τείνουν να καταστούν… μη βραχυχρόνιες (!), καθώς η πανδημία άλλαξε την έως σήμερα φιλοσοφία των ταξιδιωτών.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς, πλέον το 20% της διαμονής αφορά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα, δεδομένου ότι οι πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, δεν χρειάζεται να είναι «δεμένοι» σε μια τοποθεσία για να ζήσουν και να εργαστούν. Όλο και περισσότεροι μπαίνουν στην τηλεργασία και, ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής περισσότερων προορισμών. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία των κρατήσεων, το περίπου 25% των διανυκτερεύσεων σε σπίτια και καταλύματα της Airbnb αφορούν σε διαμονές 28 ημερών ή και περισσότερο, όταν το 2019 το ποσοστό ήταν μόλις 14%.

Έτσι, εκ των πραγμάτων βελτιώθηκαν σημαντικά από τις αρχές Απριλίου οι κρατήσεις στην Ευρώπη, προσεγγίζοντας πλέον το ένα εκατομμύριο ημερησίως, ή στα υψηλότερα επίπεδα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οδηγοί στην «κούρσα» αυτή, είναι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Γερμανία και η Ελλάδα, με τις κρατήσεις να έχουν ήδη ανέλθει στο 98% του 2019.

Ωστόσο, ειδικά για την ελληνική αγορά τα προς διάθεση για βραχυχρόνιες ακίνητα είναι αυτήν τη στιγμή πολύ λιγότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Όπως επισημαίνεται από τα στελέχη της αγοράς, η απουσία τουριστών αλλά ο φόβος για τις συνθήκες υγιεινής, οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από το Airbnb και να εντάξουν εκ νέου στην παραδοσιακή αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Οι ενεργές κατοικίες στην Αθήνα ήταν 10.700 το α’ τρίμηνο του 2019, με την προσφορά να κορυφώνεται το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς (στις 13.459 κατοικίες) και να υποχωρεί στις 12.923 κατοικίες το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Με το ξέσπασμα της πανδημίας «πάγωσε» και η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι πέρυσι τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αθήνα να έχουν περιοριστεί στα 11.511. Το α’ τρίμηνο εφέτος, οι ενεργές κατοικίες προς μίσθωση είχαν περιοριστεί στις 9.037, ενώ τον τελευταίο μήνα είχαν μειωθεί στις 7.718. Αντιθέτως, στα τουριστικά νησιά της χώρας, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, οι διαθέσιμες κατοικίες προς μίσθωση διατηρούν απλώς τον κύκλο της εποχικότητας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι νέες συνθήκες- με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών- αναμένεται να φέρουν έκρηξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες για σπίτια και εναλλακτικά καταλύματα, υπάρχει μια σταθερότητα στις νέες καταχωρίσεις στην πλατφόρμα. Και ενυπάρχει ο κίνδυνος να μην βρεθούν αρκετοί οικοδεσπότες για να καλύψουν τη ζήτηση, ειδικά σε μη αστικούς προορισμούς. Το συγκεκριμένο γεγονός (σημαντικά αυξημένες κρατήσεις για αυτό το καλοκαίρι, με εκτιμώμενη μειωμένη προσφορά σπιτιών) αναμένεται να διατηρήσει στα ίδια υψηλά επίπεδα τις «διογκωμένες» τιμές στις περισσότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το α’ τρίμηνο εφέτος ενώ ο αριθμός των κρατήσεων αυξήθηκε κατά 13%, η μέση ημερήσια τιμή διαμονής έφτασε στα 160 δολάρια, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε