Έρχεται «γενναία» ρύθμιση για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των πληττόμενων

Έρχεται «γενναία» ρύθμιση για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των πληττόμενων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 18/05/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το σχέδιο που θα «κλειδώσει» εντός του φθινοπώρου, θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών που βαρύνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, κλείνοντας τον κύκλο μέτρων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020

Μια νέα «γενναία» ρύθμιση για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο των πληττόμενων από την πανδημία, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στους εκπροσώπους των θεσμών κατά την επόμενη 11η αξιολόγηση αλλά θα «κλειδώσει» εντός του φθινοπώρου, εξετάζεται να μην περιλαμβάνει μόνον τα χρέη της υγειονομικής κρίσης, αλλά το σύνολο των οφειλών που βαρύνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Με την υλοποίηση της ρύθμισης, θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της πανδημίας και θα κλείσει ο κύκλος των μέτρων που ξεκίνησε τον Απρίλιο πέρυσι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η ισχύουσα ρύθμιση των χρεών του πρώτου lockdown ύψους 1 δισ. ευρώ που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021, δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και για αυτόν τον λόγο έχει ωριμάσει η απόφαση για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό της βαριάς κληρονομιάς της πανδημίας ότι τα χρέη προς την εφορία που δημιουργήθηκαν το 2020 υπολογίζονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ είναι οι νέες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν τα νέα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία, κατά τις τράπεζες, δεν θα υπερβούν τελικά τα 5 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστη παράμετρος είναι το χρέος μεταξύ ιδιωτών, κάτι που θα αποκαλυφθεί όταν αρθούν οι αναστολές για τις επιταγές.

Έτσι, με βάση τον υψηλόβαθμο παράγοντα, το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει αύξηση των 48 δόσεων σε 60 ή 72 δόσεις, καθώς και διεύρυνση της περιμέτρου, έτσι ώστε να καλυφθούν υπό προϋποθέσεις και τα χρέη από τον Ιούνιο 2020 και εφεξής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξεταστούν τα περιθώρια να καλυφθούν και τα φετινά χρέη από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (πτώση τζίρου, αναστολή λειτουργίας, πληττόμενοι κλάδοι). Αντίστοιχα, θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Όπως ανέφερε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών», προσθέτοντας πως «υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους».

Αν σου άρεσε κάνε