Ενίσχυση στο 5% του τζίρου του 2019 για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Ενίσχυση στο 5% του τζίρου του 2019 για τις τουριστικές επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:24 Δημιουργία 10/05/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στις 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης - Απαραίτητη προϋπόθεση η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019

Με το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει το αμέσως προσεχές διάστημα να ρίχνει στην οικονομία «καύσιμα» άνω των 3 δισ. ευρώ, αυτό που «καίει», εν όψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις του χώρου αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της ενίσχυσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στις 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η ενίσχυση, είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Γενικότερα, η αρχή θα γίνει με την καταβολή της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο, ενώ έως τις 17 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις της εστίασης για την ενίσχυσή τους μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έως τέλος Μαΐου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τα αντίστοιχα προγράμματα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Πριν από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών με την ενεργοποίηση πιστωτικού κουπονιού για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ενώ, όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, παρατείνεται έως το τέλος του μήνα καθώς η ανταπόκριση έως στιγμής δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ανά δράση, για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών προβλέπεται να υπάρξει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας. Αυτή θα παραμείνει ανοιχτή περίπου έως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα τον Απρίλιο. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές και τον Μάιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για την εστίαση, μετά τις αιτήσεις στην πλατφόρμα του υπουργείο Ανάπτυξης που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, θα αρχίσει να εκταμιεύεται στους δικαιούχους η ειδική ενίσχυση ύψους 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Αφορά σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα από την εστίαση, ενώ συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Αντίστοιχη επιδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ θα δοθεί στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι. Για τους κλάδους αυτούς, θα έχει τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απασχόλησης, καθώς και μέρους του απολεσθέντος κύκλου εργασιών.

Τέλος, στόχος της δράσης «Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων» είναι να ενισχυθούν οι δικηγόροι που επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία. Στο ποσό της ενίσχυσης θα περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τα γραφεία τους, καθώς κρίνεται ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. .

Αν σου άρεσε κάνε