Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ τα εισοδήματα μέσω Airbnb

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ τα εισοδήματα μέσω Airbnb

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:24 Δημιουργία 19/04/21, 08:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Σαφάρι» ελέγχων και διασταυρώσεων και «τσουχτερά» πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ

Σε μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων σε όλους όσοι αποκτούν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb προχωρά η ΑΑΔΕ.

Αυτοί που θα «συλλαμβάνονται» να μην έχουν εγγράψει το ακίνητο στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε το ανάρτησαν χωρίς την εγγραφή των απαραίτητων στοιχείων, θα τιμωρούνται με αυτοτελές πρόστιμο για κάθε παράβαση. Το πρόστιμο θα ξεκινά από τις 5.000 ευρώ και θα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στις 20.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν κινούνται, λόγω της πανδημίας, στα επίπεδα των προηγούμενων ετών οπότε και γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη, η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τους ελέγχους και τις βάζει στο «μικροσκόπιο» για να εντοπίσει τις αδήλωτες εισπράξεις.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, μικτά συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής, του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους χωρίς να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις. Οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, και με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις, αποστέλλονται στις αρμόδιες εφορίες για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φερόμενων ως «Διαχειριστών» των ακινήτων, στοιχεία από τα οποία προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της. Αφού δοθεί μία προθεσμία 10 ημερών στον διαχειριστή του ακινήτου για να παρουσιάσει τις θέσεις του, συντάσσεται αιτιολογημένη έκθεση για την επιβολή του προστίμου.

Τα πρόστιμα αφορούν στις ακόλουθες παραβάσεις:

-Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

-Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

-Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση κατά την οποία από τα αρχεία της ΑΑΔΕ δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου, ο οποίος και οφείλει εντός 15 ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του αρχικού προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται στις 10.000 ευρώ. Μάλιστα, για κάθε επόμενη ίδια παράβαση, μπορεί να φτάσει στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή στις 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι, με βάση τη νομοθεσία οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν έγκαιρα, τους επιβάλλονται πολύ τσουχτερά πρόστιμα.

Αν σου άρεσε κάνε