Βγαίνουν για «λαβράκια» ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ

Βγαίνουν για «λαβράκια» ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:43 Δημιουργία 14/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Φοροέλεγχοι hi-tech από ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ - Ποιές υποθέσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Με «ανοικτή πληγή» για την οικονομία τις απώλειες 6-7 δισ. ευρώ ανά έτος από τον ΦΠΑ, οι ελεγκτικές αρχές προσαρμόζονται αφενός στις νέες εποχές των πωλήσεων μέσω διαδικτύου και αφετέρου επιστρατεύουν στο «οπλοστάσιό» τους τη hi tech τεχνολογία.

Τα κύματα της πανδημίας έβαλαν στο «ράφι» πολλούς ελέγχους, αλλά τώρα, η ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ πιάνουν το νήμα από την αρχή. Στο στόχαστρο μπαίνουν το ξέπλυμα χρήματος, οι απάτες με τον ΦΠΑ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις και οι προμήθειες του Δημοσίου, ενώ στο «κάδρο» παραμένουν οι μεγάλοι οφειλέτες.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι έλεγχοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα βγάλουν πολλά «λαβράκια» (όπως πρόσφατα με τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου), ενώ στον προγραμματισμό- με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της απάτης- βρίσκονται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που έχουν λάβει επιδοτήσεις/ενισχύσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια ή αναπτυξιακούς νόμους, καθώς και οι προμήθειες από το Δημόσιο.

Από την πλευρά τής ΑΑΔΕ, στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ήδη ολοκληρώσει εντός του α’ διμήνου 303 ελέγχους, ενώ η ΥΕΔΔΕ- ρίχνοντας το βάρος στις απάτες με τον ΦΠΑ- έχει εντοπίσει και απενεργοποιήσει 37 ΑΦΜ εμπόρων «μαϊμού», με τα διαφυγόντα έσοδα από τις πρώτες περιπτώσεις απάτης ΦΠΑ να υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχουν υποβληθεί 63 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που αγγίζει τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ ελέγχονται και 99 φάκελοι με μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

Παράγοντες της ΑΑΔΕ επισημαίνουν πως οι νέες ηλεκτρονικές δράσεις που αναπτύσσονται εφέτος, εκτός από την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, θα κλείσουν πολλές από τις «τρύπες» που υπάρχουν σήμερα και διευκολύνουν τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται:

1.myDATA: Ψηφιακή Έκδοση Παραστατικών και προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ.

Η ΑΑΔΕ υλοποιεί εφαρμογή ψηφιακής έκδοσης παραστατικών (αποδείξεων και τιμολογίων) που μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα οι επιχειρήσεις, ενημερώνοντας ταυτόχρονα με την έκδοση, τα ηλεκτρονικά βιβλία. Επίσης, σχεδιάζεται η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, με βάση τα δεδομένα του myDATA

2.Χορήγηση ΑΦΜ μέσω της πλατφόρμας myAADElive. Με τη συμπλήρωση της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ΑΦΜ μετά την ταυτοποίησή του σε πραγματικό χρόνο μέσω βιντεοκλήσης.

3.Άμεση πίστωση πληρωμών για φορολογικές οφειλές. Εισαγωγή του συστήματος IRIS για άμεση πίστωση πληρωμών μέσω web banking. Με το σύστημα αυτό, οι πληρωμές θα μπορούν να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, επισπεύδοντας έτσι τις συναλλαγές που εξαρτώνται από την εξόφληση φορολογικών οφειλών (όπως ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων), αλλά και την άμεση έκδοση φορολογικής ενημερότητας

4.Ψηφιακές Μεταβολές Στοιχείων Επιχείρησης. Θα δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους, όπως τους ΚΑΔ, και να δηλώσουν τη σύσταση υποκαταστημάτων μέσω TAXISnet.

Αν σου άρεσε κάνε