Φορολογικές δηλώσεις: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις το αργότερο την επόμενη εβδομάδα

Φορολογικές δηλώσεις: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις το αργότερο την επόμενη εβδομάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:18 Δημιουργία 13/04/21, 14:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αναμένονται ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ - «Κλειδί» η κατανάλωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές - Μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέος από τα επιπλέον 3 δισ. στον προϋπολογισμό - Πάνω από 200.000 αιτήσεις για την Επιτρεπτέα 7

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την διαδικασία, που αφορά πάνω από 8,5 εκατ. φορολογούμενους, «θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά στο πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε πως «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών», με στόχο την ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Δήλωσε, εξάλλου, ότι μία άλλη εκκρεμότητα των δηλώσεων, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας καλύφθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. ΄

«Η ενότητα φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις», μόλις αξιολογηθούν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία που αναμένει το υπουργείο.

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης το 2021, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Χθες το βράδυ καταθέσαμε διάταξη στη Βουλή έτσι ώστε οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τον κορονοϊό όπως ήταν στον προϋπολογισμό αυξάνονται κατά 3 δισ. Προσθέτουμε δηλαδή 3 δισ. γιατί πλέον οι εκτιμήσεις μας είναι ότι στο έτος θα χρειαστεί να στηρίξουμε την οικονομία περίπου με 14 δισ. σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού που ήταν τότε 7,5 δισ. Διότι στο υγειονομικό πεδίο το lockdown κράτησε περισσότερο σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομίας άρα όφειλε το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αυτό πράττουμε. Αυτό θα έχει ένα κόστος, θα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα για τη χώρα και μεγαλύτερο χρέος αλλά είναι επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με ευθύνη έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο δημοσιονομικό πεδίο».

Χαρακτηρίζοντας επίσης «ικανοποιητικό» το ρυθμό αιτήσεων για τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι οι αιτήσεις έχουν υπερβεί τις 200.000. Όπως είπε, χθες έγιναν 40.000 αιτήσεις. «Εκτιμώ ότι θα φτάσουμε τον γνωστό αριθμό που φτάνουμε σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Σκοπός είναι τέλος Απριλίου να ξεκινήσουν οι καταβολές χρηματικών ποσών», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε