Από το «κόσκινο» της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις

Από το «κόσκινο» της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:46 Δημιουργία 09/04/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο «μικροσκόπιο» περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή απόκρυψης εισοδημάτων - Ποια στοιχεία διασταυρώνουν οι ελεγκτικές αρχές - «Τσουχτερά» πρόστιμα

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις θα προχωρήσουν και εφέτος, παρά την πανδημία, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδημάτων, ακούσιας ή εκούσιας.

Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Μαΐου και θα έχει εμπλουτιστεί από μια σειρά στοιχείων που θα υποβάλλουν οι τράπεζες, οι επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, οι κλινικές, τα ιδιωτικά σχολεία, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης κ.ά. Εάν διαπιστωθούν, μετά τις διασταυρώσεις, διαφορές στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο με την κατάθεση της τροποποιητικής δήλωσης. Μόνος τρόπος για να αποφύγει κάποιος το πρόστιμο, είναι να προχωρήσει σε διορθώσεις προτού τον «τσιμπήσει» η εφορία.

Ειδικότερα, οι ελεγκτικές αρχές διασταυρώνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

-Τα εισοδήματα από ακίνητα και κατά πόσον αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές, ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.ά.

-Τα στοιχεία φιλοξενούμενων ατόμων, για να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δικές τους δηλώσεις.

-Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

-Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του 2020 εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

-Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.

-Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2020, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία το Χρηματιστήριο.

-Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

-Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα.

-Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με τα στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.

-Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης- με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες- τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές.

-Τις δαπάνες για σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

-Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζονται όσοι έχουν αδήλωτες πισίνες).

Αν σου άρεσε κάνε