Εισφορά αλληλεγγύης: Κερδισμένοι πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι από την αναστολή και το 2022

Εισφορά αλληλεγγύης: Κερδισμένοι πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι από την αναστολή και το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:10 Δημιουργία 08/04/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος γα την πλήρη κατάργηση της εισφοράς - Την αναστολή ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός - Επεκτείνεται στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου

Υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια οι φορολογούμενοι- μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και συνταξιούχοι- που θα ωφεληθούν από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022, αλλά και την επέκταση (της αναστολής) σε επιπλέον κατηγορίες.

Το γεγονός αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα, θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022».

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που φέτος ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου. Παράλληλα, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή της, δέκα χρόνια μετά από το 2011 όταν επιβλήθηκε.

Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού που λαμβάνουν πάνω από 12.000 ευρώ έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο εφέτος η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της δήλωσης τού φορολογικού έτους 2020. Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων, ενώ πλέον από το 2022 δεν θα έχουν ούτε αυτές οι κατηγορίες παρακράτηση για την εισφορά.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται ότι η κατάργηση της μηνιαίας κράτησης από τους μισθούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και των συντάξεων θα έχει θετική επίπτωση σε όσους λαμβάνουν μικτό μισθό ή συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Το όφελος σε αυτήν την κατηγορία αρχίζει από 3,07 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φτάσει τα 306 ευρώ μηνιαίως, για μισθό 6.500 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις κρατήσεων και συνακόλουθα αυξήσεις καθαρών αποδοχών, θα ισχύσουν για τους υψηλόμισθους ή όσους λαμβάνουν μεγάλες συντάξεις. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με μεικτό ποσό σύνταξης 1.500 ευρώ, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ένα πρόσθετο μηνιαίο όφελος 9,50 ευρώ ή ετησίως 133 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο με μεικτές αποδοχές από 2.000 ευρώ και άνω. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα δει πρόσθετο μηνιαίο όφελος 27 ευρώ ή 378 ευρώ ετησίως.

Αν σου άρεσε κάνε