Αυξημένες καταθέσεις μέχρι την ανοσία - Πού θα κατευθυνθούν την επόμενη μέρα

Αυξημένες καταθέσεις μέχρι την ανοσία - Πού θα κατευθυνθούν την επόμενη μέρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:05 Δημιουργία 07/04/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αύξηση καταθέσεων και μείωση μετοχών δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το γ' 3μηνο του 2020 - Κάνει λόγο για ηθελημένη ή εξ ανάγκης αποταμίευση - Ποιές οι εκτιμήσεις της για την επόμενη μέρα

Σημαντικές αλλαγές στην επενδυτική συμπεριφορά των πολιτών επέφερε η πανδημία.

Από τα στοιχεία της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος, προκύπτει πως το γ’ τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με το τέλος του 2019, παρατηρείται αύξηση του μεριδίου των καταθέσεων στο 55,7% από 51,1% και αντίστοιχα μείωση του μεριδίου των μετοχών στο 23,8% από 29,9%.

Η ενίσχυση των καταθέσεων εν μέρει αντανακλά τη συμμετοχή των νοικοκυριών στα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης που υιοθετήθηκαν, την αύξηση της ηθελημένης (για λόγους πρόνοιας) ή εξ ανάγκης (λόγω των περιοριστικών μέτρων) αποταμίευσης και την προσωρινή αναστολή των υποχρεώσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά που εφάρμοσαν οι τράπεζες και η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο βασικός λόγος είναι πως οι καταθέσεις προσδίδουν πλεονέκτημα και ευελιξία και, υπό το πρίσμα της τρέχουσας συγκυρίας, αυτός ο πιο άμεσα ρευστοποιήσιμος πλούτος των νοικοκυριών λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας» έναντι απωλειών στο εισόδημα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξ ανάγκης άνοδος των καταθέσεων θα συνεχίσει να υφίσταται έως ότου εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να αρθούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών.

Τα ποσά αυτά, μόλις υποχωρήσει η πανδημία, αναμένεται να τροφοδοτήσουν σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών. Αν και, μέρος της αύξησης των καταθέσεων ενδεχομένως θα κατευθυνθεί και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των νοικοκυριών, όταν αρθεί η αναστολή πληρωμών των ευάλωτων νοικοκυριών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Αν σου άρεσε κάνε