«Σαρώνει» η φοροδιαφυγή διαδικτυακά - Στο «φως» δύο νέες υποθέσεις από ΣΔΟΕ

«Σαρώνει» η φοροδιαφυγή διαδικτυακά - Στο «φως» δύο νέες υποθέσεις από ΣΔΟΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:47 Δημιουργία 05/04/21, 18:42
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πούλησαν κινητά 7 εκατ. ευρώ στο ίντερνετ χωρίς αποδείξεις - Πάνω από 5 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

Δύο νέα σημαντικά πλήγματα στην προσπάθεια καταπολέμησης ιδιοποίησης ΦΠΑ και αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος και πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, σημείωσε το ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα.

Ενώ, είναι άξιο επισήμανσης το γεγονός πως οι νέες μορφές προώθησης αγαθών στην αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις ελεγκτικές υπηρεσίες και οδηγεί το ΣΔΟΕ σε προσαρμογή στις ανάγκες της εποχής για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, σχετικά με τις δύο υποθέσεις:

1.Στις 11 Μαρτίου, κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, που πραγματοποίησε έλεγχο για παραβάσεις του ν. 4177/2013, σε επιχείρηση που διαθέτει προς πώληση συσκευές κινητών τηλεφώνων μέσω διαδικτύου, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μέσω ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό.

Ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών τής ελεγχόμενης επιχείρησης. Από έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων, προέκυψαν αδήλωτες εισπράξεις χρήσης 2020, αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ, με τον αναλογούντα ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε να υπολογίζεται σε ποσό άνω του 1,6 εκατ. ευρώ.

Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, δεσμεύθηκαν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων, καθώς και οι προς απόδοση σε αυτούς αντικαταβολών από τη συνεργαζόμενη εταιρία ταχυμεταφορών και ενημερώθηκε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό λοιπών υποκρυπτόμενων προσώπων που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα και την πιθανή σχέση με άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων.

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Δημόσιο θα υπερβεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

2.Στις 23 Μαρτίου, κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής πραγματοποίησε ελέγχους σε εταιρείες ταχυμεταφορών. Από τα στοιχεία που προέκυψαν, διαπιστώθηκε ότι τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία, με αντικείμενο εργασιών την πώληση αρωμάτων και ειδών ένδυσης και υπόδησης, πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου και ταχυμεταφορών, και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό.

Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα υπερέβαινε κατά πολύ, για κάθε μια από αυτές, τα όρια υποχρέωσης σύστασης ελληνικού υποκαταστήματος και έκδοσης ελληνικού ΑΦΜ. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών για τις τρεις επιχειρήσεις στη χρήση του 2020 ξεπερνά την αξία του 1 εκατ. ευρώ, με την απώλεια εσόδων ΦΠΑ για το Δημόσιο που υπολογίζεται σε άνω των 240.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι διαπιστώσεις της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής κοινοποιούνται στη Φορολογική Διοίκηση και στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

Αν σου άρεσε κάνε