Χωρίς τεκμήρια και «πέναλτι» για τις e-αποδείξεις

Χωρίς τεκμήρια και «πέναλτι» για τις e-αποδείξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:08 Δημιουργία 01/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μετά τις 10 Μαϊου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Χαμηλότερος ο «λογαριασμός» για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες - Τι αλλάζει ακόμα σε προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος

Υπομονή για περίπου 1,5 μήνα θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς μετά τις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Εκτός από το γεγονός ότι ο «λογαριασμός» για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι χαμηλότερος (λόγω αναστολών συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, «κουρεμένων» ενοικίων κ.ά.), το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί παράλληλα μια σειρά παρεμβάσεων σε τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος.

Προς τούτο προϊδέασε από χθες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια ολιστική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στις δόσεις, στα τεκμήρια, στις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και στο τέλος επιτηδεύματος».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και εφέτος την πληρωμή των φόρων σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις και την έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση, οι παρεμβάσεις αναμένεται να προβλέπουν:

1.e-αποδείξεις: Το υπουργείο προσανατολίζεται να μην ισχύσει εφέτος το «πέναλτι» 22% για όσους φορολογούμενους δεν κάλυψαν με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους.

2.Τεκμήρια: Σχεδιάζεται να μην ισχύσουν για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, όλοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

3.Τέλος επιτηδεύματος: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί για τις επιχειρήσεις που έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστές με κρατική εντολή (π.χ. οι επιχειρήσεις της εστίασης). Επίσης, εξετάζεται η απαλλαγή των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019.

4.Μείωση προκαταβολής φόρου: Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι επ’ ουδενί εξετάζεται οριζόντια μείωση του συντελεστή φόρου έως και 100% (όπως εφαρμόστηκε πέρυσι) και πως εάν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

5.Έκπτωση 40% για δαπάνες σε ακίνητα: Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να προστεθεί ένας νέος κωδικός στις φορολογικές δηλώσεις για να κερδίζουν οι φορολογούμενοι τη σχετική έκπτωση. Η έκπτωση θα αφορά σε εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που έγιναν το 2020, και θα υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης για επισκευή ή ανακαίνιση. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες), ή μέσω e-banking, ή με τη χρήση «ηλεκτρονικού πορτοφολιού» κ.λπ.

Αν σου άρεσε κάνε