«Έσωσαν» τον προϋπολογισμό τα τέλη κυκλοφορίας

«Έσωσαν» τον προϋπολογισμό τα τέλη κυκλοφορίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:39 Δημιουργία 26/03/21, 15:53
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Καμπανάκι» για αρνητική εικόνα Μάρτιο και Απρίλιο λόγω του συνεχιζόμενου lockdown

Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας για όσους έκαναν χρήση της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησής τους, καθώς και η είσπραξη ποσού 193,7 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενεάς (ποσό που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού), «έσωσαν» τον προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος αναμένεται να έχουν αρνητική εικόνα λόγω του συνεχιζόμενου lockdown.

Είναι, παράλληλα, χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 19 εκατ. ευρώ, από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 36 εκατ. ευρώ, καθώς και από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και τους λοιπούς φόρους εισοδήματος λόγω, κυρίως, των παρατάσεων.

Στο σκέλος των δαπανών, ξεχωρίζουν οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), που κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 589 εκατ. ευρώ.

Ενώ, η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του (μισθωτών) ύψους 725 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 262 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 967 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 41 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία, και

ε) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το α’ δίμηνο- λόγω της καλής εικόνας στα έσοδα- το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,497 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,737 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 831 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε