Έκπτωση φόρου 50% για μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα

Έκπτωση φόρου 50% για μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 25/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ολοκληρώνεται το «προσκλητήριο» της κυβέρνησης στο πλαίσιο του «διαμένοντος μη κατοίκου»

Καθ’ όλα έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» σε εργαζόμενους του εξωτερικού να έρθουν στην Ελλάδα, καταβάλλοντας για επτά χρόνια μειωμένο φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης.

Ολοκληρώνεται έτσι, μετά τους εύπορους κατοίκους του εξωτερικού και τους αλλοδαπούς συνταξιούχους, το «προσκλητήριο» της κυβέρνησης στο πλαίσιο του «διαμένοντος μη κατοίκου».

Όπως ορίζει ο νόμος, ο φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται σε φορολόγηση από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μόνο για το 50% του εισοδήματός του, εφόσον σωρευτικά:

-δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,

-μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος- μέλος της ΕΕ, ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,

-παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα, και

-δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Το κίνητρο ισχύει από τα φορολογικά έτη που αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου, και λήγει μετά το πέρας επτά συνολικά φορολογικών ετών, χωρίς να δύναται να παραταθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχουν εγκριθεί 12 άδειες, που στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν σε ομογενείς από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο της ναυτιλίας. Ενώ, υπάρχουν και δύο φυσικά πρόσωπα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι 60 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις ελληνικές αρχές, αφορούν σε εύπορους πολίτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ιταλία, η Κίνα και η Τουρκία. Στόχος είναι η προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων οι οποίοι δεσμεύονται να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ, επωφελούμενοι από το εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης που προβλέπει την καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους για 15 χρόνια.

Παράλληλα, περισσότερες από 40 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από συνταξιούχους από Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, που θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κίνητρα που παρέχει η ελληνική πολιτεία. Σύμφωνα με τον νόμο, τα εισοδήματα των συνταξιούχων του εξωτερικού θα φορολογούνται με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή. Με την καταβολή αυτού του φόρου, θα εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωσή τους για το συγκεκριμένο εισόδημα.

Τέλος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, των ΗΠΑ κ.ά., το υπουργείο Οικονομικών παρέχει κίνητρα και για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπο

Αν σου άρεσε κάνε