ΥΠΟΙΚ: Οι τρεις κινήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας

ΥΠΟΙΚ: Οι τρεις κινήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:18 Δημιουργία 08/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με τρεις κινήσεις θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τη δυνατότητα αντιμετώπισης των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία.

Τα στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει επαφές με τις Βρυξέλλες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν από το 2022 μια καλύτερη ρύθμιση των οφειλών της κρίσης, η οποία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, ένταξη περισσότερων οφειλών στη ρύθμιση, καθώς και μια ευελιξία στη διαγραφή των ανεπίδεκτων χρεών.

Ειδικότερα, επιδιώκεται:

1.Η διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή των χρεών της πανδημίας. Συγκεκριμένα, θα παραμείνει η βάση των 48 δόσεων, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζεται να υπάρξει από εκεί και πέρα μια κλιμάκωση των δόσεων ανάλογα με το ύψος του χρέους του νομικού ή φυσικού προσώπου και σε συνδυασμό με τις τυχόν υπόλοιπες συσσωρευμένες υποχρεώσεις, όπως δάνεια που εξυπηρετεί.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει «παζάρι» και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για τον τελικό αριθμό των δόσεων, ενώ θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να κερδίζει κάποιος οφειλέτης περισσότερες δόσεις.

«Παράθυρο» για την εξεύρεση λύσης άνοιξε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 και η αναφορά ότι «καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και θα ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, τα κράτη- μέλη θα πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση όπως η αύξηση του χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».

2.Η ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλών, πέραν των μη ρυθμισμένων Μαρτίου- Ιουνίου 2020 και ΦΠΑ Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Όσον αφορά στις αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020 αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

3.Η υιοθέτηση μιας νέας λύσης για τα ανεπίδεκτα χρέη. Στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί, με ρεαλισμό και τόλμη. Όπως δε έχει αναφέρει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, «όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο της και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετωπίσεως του ιδιωτικού χρέους».

Το μέγεθος του προβλήματος με τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, δίδεται ανάγλυφα από τα στοιχεία της Grant Thornton Greece, σύμφωνα με τα οποία ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση 16 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή 4- 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ συνολικά από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων.

Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, ή 13,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 28,9 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, ή για 9,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 17,2 δισ. χορηγήσεων. Ενώ, το α’ εξάμηνο του 2020 οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε