Στουρνάρας προς ΕΚΤ: Να επιταχυνθούν οι αγορές του PEPP

Στουρνάρας προς ΕΚΤ: Να επιταχυνθούν οι αγορές του PEPP

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:25 Δημιουργία 26/02/21, 19:54

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την Παρασκευή ανοιχτά την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων από πλευράς της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους εδώ και τρία χρόνια, η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης χαμηλά, μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας, το γνωστό ως PEPP.

"Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, οπότε ίσως να ήταν επιθυμητό η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών του PEPP προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, υποχώρησε σε χαμηλά ημέρας στο -0,287% μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα. Ωστόσο συνεχίζει να οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό της από τον Ιανουάριο του 2018, στις +24 μονάδες βάσης.

Αν σου άρεσε κάνε