Τελευταία μέρα για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Τελευταία μέρα για τις φορολογικές υποχρεώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:19 Δημιουργία 26/02/21, 09:55

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις και οι φορολογούμενοι καλούνται να τους πληρώσουν δίχως καθυστέρηση καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Σήμερα, Παρασκευή πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας, του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Εκτός από τις ανωτέρω υποχρεώσεις από τις οποίες το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι μεγάλο. Και αυτό καθώς ο Ιανουάριος ξεκίνησε άσχημα με τον προϋπολογισμό να καταγράφει μεγάλη απώλεια εσόδων. Και ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι κακός για τα δημόσια ταμεία αλλά έχει μεγάλη σημασία να εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνά πλέον τα 108 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

- Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

- Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

- Τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Για όσους δεν πληρώσουν σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται στι διπλάσιο της αξίας των τελών κυκλοφορίας. Σήμερα είναι και η τελευταία μέρα για όσους επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myCAR , ώστε να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

- Καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

- Θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020

- Τροποποιητικές δηλώσεις, για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.

- Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

- Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

- Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε