Τράπεζες: «Κλειδί» ο «Ηρακλής» για την επενδυτική βαθμίδα

Τράπεζες: «Κλειδί» ο «Ηρακλής» για την επενδυτική βαθμίδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:40 Δημιουργία 24/02/21, 19:10

«Το τραπεζικό σύστημα οδεύει σταθερά προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός καταλυτικό και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας», τόνισε ο Γ. Ζαββός στην εναρκτήρια ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Virtual Investors Conference on Greek NPLs, που διοργανώνεται από το Information Management Network.

«Οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της Ευρωζώνης που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι επενδυτές. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», σημείωσε.

Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής», τη συστημική λύση που μειώνει σ’ ένα χρόνο τα κόκκινα δάνεια κατά € 32 δισ. Υπογράμμισε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης των επενδυτών, καθώς προσφέρει ελκυστικά ομόλογα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Τόνισε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» και ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «Ηρακλή ΙΙ», τη δεκαοχτάμηνη παράταση του σχήματος για την περίοδο Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022.

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε στους επενδυτές ότι με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιτυγχάνεται μέσω του «Ηρακλή», οι τράπεζες θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους και την κεφαλαιακή τους θέση και έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα της μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε επίσης τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία του «Ηρακλή», που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αλλά και των νέων που θα φέρει η κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, τον σχεδιασμό του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.

Αν σου άρεσε κάνε