Ένατη αξιολογηση:

Ένατη αξιολογηση: "Πράσινο φως" στην Αθήνα για στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:10 Δημιουργία 24/02/21, 10:25

Εύσημα στην Αθήνα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας, αναμένεται να αποδώσει η έκθεση για την 9η ακιολόγηση που δημοσιοποιείται σήμερα από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Ειδικότερα η Επιτροπή αναμένεται να συναινέσει σε πρόσθετα, στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων και η κάλυψη παγίων δαπανών.

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη θα μείνουν ως έχουν. Δηλαδή ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ φέτος και 5,5% το 2022. Παράλληλα δεδομένη θεωρείται η καλή πορεία των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης μετά την επανεκκίνησης της οικονομίας. Και αυτήν την φορά δεν θα υπολογίζεται η θετική επίδραση από τα κονδύλια ύψους 5,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα απορροφήσει η Ελλάδα μέσα στο 2021.

Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, η αξιολόγηση αναμένεται άλλη μια φορά θετική, με την Ελλάδα να παίρνει εύσημα για την προώθηση μέσα στην κρίση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για τον πτωχευτικό κώδικα, του νέου μισθολογίου της ΑΑΔΕ, του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τα "αγκάθια"

Οι απαιτήσεις της επιτροπής επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: Την δημοσιονομική διαχείριση το χρηματοπιστωτικό τομέα και την φορολογία.

Στην δημοσιονομική διαχείριση το πρώτο θέμα που θίγεται είναι ο μηδενισμός των οφειλών του δημοσίου έως τον Ιούνιο και των εκκρεμών συντάξεων έως και το τέλος του χρόνου.

Η επιτροπή, είναι θετική με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε "μέτρα γέφυρα" στην μετά τον κορονοϊό εποχή όπως η επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων, αλλά και της κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που προωθούνται το επόμενο διάστημα.

Επίσης δίνει εύσημα για τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων στήριξης που βοήθησαν να συγκρατηθεί η ύφεση κατά 7,5% του ΑΕΠ το 2020 και να παραμείνει σταθερή η ανεργία πέριξ του 16%.

Τα φορολογικά μέτρα

Η Επιτροπή αναμένει την ολοκλήρωση της άσκησης της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Επίσης, εκφράζει και εγγράφως την αντίθεσή της σε μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών που δημιούργησε η πανδημία, αφού κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την κουλτούρα πληρωμών.

Σε θέματα όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου και για εισοδήματα του 2020 και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που τέθηκαν στις συζητήσεις στην Αθήνα, τονίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρας πριν υλοποιηθούν ακόμη και ως έκτακτα.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βασικό θέμα είναι η επιτάχυνση εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, αφού το υπόλοιπο των περίπου 45 δισ. σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί λόγω κορονοϊού Στην κατεύθυνση οι εκπρόσωποι των θεσμών :

- Είναι θετικοί στην επέκταση του προγράμματος Ηρακλής

- Σημειώνουν την διάθεση του ΥΠΟΙΚ να εξετάσει και την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία μια ενιαίας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού δηλ. μιαs Bad bank.

- Ζητούν την προώθηση των πλειστηριασμών οι οποίοι μένουν παγωμένοι για όλους μέχρι και τις 15 Μαρτίου και για τους πληττόμενους μέχρι και 30 Ιουνίου.

- Αναμένουν την νομοθεσία για τον μετασχηματισμό του του ΤΧΣ.

Αν σου άρεσε κάνε