Τα «κλειδιά» για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Τα «κλειδιά» για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:14 Δημιουργία 18/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το διάστημα μετά τις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς έως τότε θα «τρέχουν» από την ΑΑΔΕ μια σειρά εφαρμογές στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

Παράλληλα, έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταλήξει στις αποφάσεις που επηρεάζουν τον φόρο του εισοδήματος που θα εκκαθαριστεί. Όπως είναι το όριο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δαπανών, τα τεκμήρια διαβίωσης και η μείωση της προκαταβολής φόρου. Αν και, η μειωμένη έως μηδενική προκαταβολή φόρου του 2022 που θα πληρωθεί εφέτος φαίνεται έχει ήδη «κλειδώσει» και αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων και λογιστών, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν μειώσεις στα φορολογητέα εισοδήματά τους, οι οποίες μπορεί να αρχίζουν από 20% και να φτάνουν ακόμη και στο 50%. Καθώς, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που βρέθηκαν ή εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δεν φορολογούνται για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που εισέπραξαν. Ενώ, οι «επιστρεπτέες προκαταβολές» που έλαβαν ως ενίσχυση οι επαγγελματίες, είναι αφορολόγητες και δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Παράλληλα, το τρέχον έτος ισχύουν δύο ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, όπως είναι η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2020 και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται ότι θα είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα δικαιούνται μεγάλες επιστροφές φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα καταβάλουν μειωμένους φόρους κατά 50%- 60%, λόγω αφ’ ενός της μείωσης των εισοδημάτων τους και αφ’ ετέρου της μείωσης του κατώτατου συντελεστή φόρου.

Σημειώνεται ότι από το τρέχον έτος έχει αναμορφωθεί η κλίμακα υπολογισμού του φόρου για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα αυτά επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

α) Μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.

β) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

γ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

δ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

ε) Προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες φορολογούμενοι θα καταβάλουν και μειωμένο ΕΝΦΙΑ, αφού τα εισοδήματά τους έχουν υποχωρήσει κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον φόρο.

Αν σου άρεσε κάνε