Τζ. Πάιατ: Τεράστιο ενδιαφέρον αμερικανικών funds για την ελληνική αγορά ενέργειας

Τζ. Πάιατ: Τεράστιο ενδιαφέρον αμερικανικών funds για την ελληνική αγορά ενέργειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:52 Δημιουργία 17/02/21, 19:24

Νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα προανήγγειλε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Energy Dialogues.

«Πρόθεση του Προέδρου Μπάιντεν είναι να εμβαθύνει περαιτέρω την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Από το βήμα του Athens Energy Dialogues ο κ. Πάιατ εστίασε στις ενεργειακές προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και στον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεγάλα έργα υποδομής όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB με τη Βουλγαρία, η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, ο νέος σύνδεσμος φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, προχωρούν.

Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των έργων στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και βοηθούν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, δηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να τα υποστηρίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια και ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας τη θερμή και προέτρεψε να εστιάσουμε την «κρίσιμη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Μπάιντεν στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συνεργάζονται για την προώθηση των κοινών κλιματικών στόχων».

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

Τόνισε ακόμη τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του East Med Gas Forum και στα «πολύ σημαντικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ενέργειας, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια ανοιχτή αρχιτεκτονική σε αυτούς τους περιφερειακούς μηχανισμούς συνεργασίας».

Στο σημείο αυτό, ξεχωριστή μνεία έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ενέργειας, είπε ότι «ο ουρανός είναι το όριο» και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στη χώρα μας, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε