Το πλάνο για προσωρινή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Το πλάνο για προσωρινή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:54 Δημιουργία 15/02/21, 07:49
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σχέδια για κλιμακωτή μείωση έως και κατάργηση, προσωρινά για το τρέχον έτος, του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020, επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο.

Εάν «κλειδώσουν» οι σχετικές εισηγήσεις, οι αλλαγές θα κινηθούν με το «μοντέλο» της μείωσης της προκαταβολής φόρου, και ανάλογα με την πτώση τζίρου μίας επιχείρησης ή ενός ελεύθερου επαγγελματία θα περιορίζεται ή και θα καταργείται το τέλος επιτηδεύματος που καλείται να καταβάλει.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι τα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας επιβάλουν την ενεργοποίηση ενός πλέγματος προσωρινών μέτρων ελάφρυνσης για την ανακούφιση των πληττόμενων.

Ωστόσο, προσθέτουν, πως οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εντός των ορίων των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και για τον συγκεκριμένο λόγο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον προσεχή Απρίλιο, όταν όλοι ευελπιστούν ότι θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος υπάρχει ανεξαρτήτως εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2020. Τα σχετικά έσοδα για τον προϋπολογισμό ανήλθαν πέρυσι σε 482 εκατ. ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό στις σημερινές ασφυκτικές ταμειακές συνθήκες.

Έτσι, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως και αυτό το σημείο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πριν διαμορφωθεί η τελική απόφαση. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος από το 2020 κατά 30%, αλλά η πανδημία «πάγωσε» και αυτήν την παρέμβαση.

Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

-800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικές περιοχές και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

-1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Παράλληλα, καταβάλλονται:

-650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

-600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Ειδικά για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

-400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις- χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

-500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα τεκμήρια για όσους έχουν πληγεί από την κρίση, όπως και για τη μείωση του ορίου 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες και για τα εισοδήματα του 2021.

«Αναγκαστικά θα πρέπει να ξαναδούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση», είπε για το πρώτο ζήτημα, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του MEGA. Ενώ για το όριο του 30% ανέφερε πως «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Υπολογίζω αύξηση 8- 10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε την κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια θα είναι η μείωση» δήλωσε, προσθέτοντας πως για το περασμένο έτος θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα. Ενώ, για το τρέχον φορολογικό έτος «θα δούμε εάν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια παρέμβαση στη χρονιά αυτή», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε