Τα «κλειδιά» για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Τα «κλειδιά» για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:45 Δημιουργία 03/02/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να άνοιξε χθες ένα «παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, επαναφέροντας στο προσκήνιο την προ πανδημίας κυβερνητική δέσμευση, ωστόσο υπάρχουν δύο παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η υλοποίησή της.

Ο πρώτος, αφορά στη χρονική περίοδο ολοκλήρωσης της άσκησης για την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 3.000 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται, και κατά πόσο αυτή θα ανατραπεί εκ νέου από την εξέλιξη της πανδημίας. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η άσκηση θα είχε ολοκληρωθεί το 2020, αλλά η πανδημία μετέφερε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το καλοκαίρι εφέτος. Όμως, οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν τον χρονικό ορίζοντα επισφαλή.

Υπό «ομαλές συνθήκες», η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες μπορεί να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και, εφόσον υπάρξει ικανός χρόνος για τις προσαρμογές και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, είναι πιθανόν οι μειώσεις στον φόρο να εφαρμοστούν από εφέτος. Αλλά, το σενάριο αυτό φαίνεται να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, πόσο μάλλον εάν υπάρξει και τρίτο κύμα στην πανδημία που θα δυσχεράνει περαιτέρω την ολοκλήρωση του έργου των εκτιμητών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκ των πραγμάτων οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετατίθενται για το 2022.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στο ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει και θα επιτρέψει τη μείωση του φόρου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που έως σήμερα βρίσκονται στο «απυρόβλητο» της εφορίας μπορεί να επιφέρει πρόσθετα έσοδα έως και 500 εκατ. ευρώ. Διότι πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως π.χ. η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα, όπου οι φορολογητέες αξίες θα δεκαπλασιαστούν και ενδεχομένως θα εικοσαπλασιαστούν σε σύγκριση με τις σημερινές.

Σε αυτές τις περιοχές «φιλέτα», οι τιμές υπολογισμού των φόρων επί των ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές και οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν ελάχιστο φόρο, δεδομένου ότι αυτά αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια! Ωστόσο, το εάν το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον σχεδιασμό για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα κριθεί και αυτό εκ του αποτελέσματος.

Αν σου άρεσε κάνε