Έξι στις δέκα ΜμΕ φοβούνται ότι θα κλείσουν, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ

Έξι στις δέκα ΜμΕ φοβούνται ότι θα κλείσουν, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:34 Δημιουργία 01/02/21, 15:33

Την άποψη πως πως έξι στις δέκα επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν επόμενο διάστημα, ενώ μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις εκφράζει φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξέφρασε τη Δευτέρα από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «το να ανοιγοκλείνουμε το οξυγόνο σε διασωληνωμένο ασθενή ισοδυναμεί με θάνατο». Όπως σημείωσε από τις μετρήσεις που διενεργεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020.

Παράλληλα από την έρευνα προκύπτει πως :

-Μια στις δύο πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες).

-Αντίστοιχα μία στις δύο επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.

-Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από ένα μήνα. Μάλιστα μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα).

-Σχεδόν έξι στις δέκα πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα τέσσερις στις δέκα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γιώργος Καββαθάς στον κλάδο της εστίασης και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί. Συγκεκριμένα το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020. Τουλάχιστον οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα).

Παράλληλα δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από ένα μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για δύο μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ). Με βάση αυτά τα στοιχεία περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όσον αφορά στα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης σημείωσε πως αν και θετικά φαίνεται πως δεν επαρκούν για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκράτηση της απασχόλησης. Προσέθεσε δε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με μεγαλύτερη στόχευση.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, που συζητείται σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε:

-Η ολική απαλλαγή στα μισθώματα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή και αντίστοιχα η στήριξη των εκμισθωτών είναι προφανές ένα θετικό και αναγκαίο μέτρο. Υπογράμμισε δε πως το μέτρο αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και για τους επόμενους μήνες.

-Η αναστολή πληρωμής των αξιόγραφων προφανώς και είναι ένα θετικό μέτρο. Ωστόσο εκείνο που απαιτείται για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο και κάνουν χρήση αυτού του μέτρου είναι κάποιου είδους χρηματοδοτική ενίσχυση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τους την υποχρέωση μετά το πέρας της περιόδου αναστολής.

-Η επιδότηση παγίων δαπανών δίνει μια ανάσα αλλά πρέπει να προσδιοριστούν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τη μορφή, το ύψος ενίσχυσης και τον προσδιορισμό των επιλέξιμων δαπανών.

Αν σου άρεσε κάνε