Δυσοίωνα μηνύματα για την αγορά μετά το «πισωγύρισμα» στην Αττική

Δυσοίωνα μηνύματα για την αγορά μετά το «πισωγύρισμα» στην Αττική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:47 Δημιουργία 30/01/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το σενάριο που απεύχονταν στο υπουργείο Οικονομικών υλοποιείται πλέον.

Όχι μόνον η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, αλλά επιπλέον καθυστερούν σημαντικά οι εμβολιασμοί (που θα βελτίωναν, εκτός των άλλων, και το ψυχολογικό κλίμα στην οικονομία) και στην Αττική- όπου παράγεται το περίπου 50% του ΑΕΠ της χώρας- εφαρμόζονται από το πρωί σκληρότερα μέτρα.

Οι κεντρικές παραδοχές του βασικού σεναρίου του προϋπολογισμού είναι ότι αφενός το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά και αφετέρου ότι η εστίαση θα ανοίξει προς το τέλος του Μαρτίου. Εάν αυτά ανατραπούν, τότε η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε πολύ βαθιά ύφεση και το α’ τρίμηνο, ενώ ήδη υπάρχουν άσχημα μηνύματα και για τον τουρισμό.

Οι εκπρόσωποι δύο βασικών κλάδων της αγοράς εκπέμπουν δυσοίωνα μηνύματα, μετά και το «πισωγύρισμα» στην Αττική. Από την πλευρά των εμπόρων επισημαίνεται ότι ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο και τα δέχονται περισσότερο ως αναγκαίο κακό. Κάνουν λόγο για «πενιχρό αντίκρισμα στο ταμείο» (έχοντας στην πλάτη τους και τον μαύρο Νοέμβριο από άποψη τζίρου) και ζητούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εστίασης, έχοντας ήδη κλειστές για 5,5 μήνες τις επιχειρήσεις τους και με άγνωστο το πότε θα επαναλειτουργήσουν, μιλούν για απώλειες τζίρου 2,5 δισ. ευρώ και εκτιμούν ότι τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν. Σε έναν κλάδο με περίπου 300.000 εργαζόμενους και έμμεση επιρροή σε περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας. Και ζητούν επίσης στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Οπότε, το μεγάλο ερώτημα που προβάλει, είναι έως πότε θα αντέξουν τα δημόσια ταμεία, καθώς οι ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης ολόκληρων κλάδων γίνονται πιο πιεστικές; «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την πανδημία έως τον Απρίλιο, ειδάλλως…» επισημαίνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στον λόγο του υπουργού Οικονομικών ότι «κάθε μήνα τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνουν και μειώνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανοίγουν και κλείνουν. Άρα κάθε μήνα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Το ταμείο της χώρας έχει καλύψει με βέλτιστο τρόπο τα ελλείμματα αυτά και χωρίς να ξέρουμε πότε θα λήξει η κρίση».

Προς το παρόν, στο υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή 6» και δεν σκέπτονται μια «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», επισημαίνοντας, πάντως, ότι «όλα παίζονται». Παράλληλα, προετοιμάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών ζημιογόνων επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί μεν να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, αλλά ο προϋπολογισμός του αναμένεται να προσεγγίσει τα 400- 500 εκατ. ευρώ.

Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να δανείζεται φτηνά στις αγορές χρηματοδοτώντας τα μέτρα στήριξης, αλλά σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένος από τη στάση των Βρυξελλών. Ενώ όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο «κόκκινο», στην Κομισιόν περί άλλων τυρβάζουν. Με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις τόσο των εμβολίων, όσο και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που Κύριος οίδε πότε θα αρχίσουν να εκταμιεύονται για να δώσουν ανάσες στις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής που τα προσδοκά σαν μάννα εξ ουρανού.

Αν σου άρεσε κάνε