Καρανίκας στο «Xrimaonline»: Οι αντοχές του εμπορικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί

Καρανίκας στο «Xrimaonline»: Οι αντοχές του εμπορικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 29/01/21, 08:00
Αρθρογράφος: Δημήτρης Καλόγερος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

«Οι αντοχές του εμπορικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί», τονίζει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μιλώντας στο «Xrimaonline.gr» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και εκφράζει τους χειρότερους φόβους του για τον προφανή κίνδυνο αύξησης της ανεργίας και της μεγαλύτερης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο επόμενο διάστημα.

Όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «η αύξηση της ανεργίας θα χτυπήσει άμεσα στον τζίρο των καταστημάτων, αφού ο βασικός χρηματοδότης του λιανεμπορίου είναι ο καταναλωτής».

Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών είναι απογοητευτικά, περίπου τα 4 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως στη διάρκεια του 2020 το εισόδημα τους μειώθηκε, ενώ συνολικά το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι μειώθηκε κατά 11,5%. Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ το ισοζύγιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε σχέση με αυτές που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους το τελευταίο τρίμηνο του 2020 εμφανίζεται ισχυρά θετικό. Μάλιστα από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 εγγράφηκαν πανελλαδικά στο ΓΕΜΗ 8.681 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 3.607 και προκύπτει λοιπόν ένα θετικό ισοζύγιο 5.074 επιχειρήσεων. Δηλαδή ίσως στο πιό βαθύ σκοτάδι της χρονιάς με το lockdown να δίνει τον τόνο στην οικονομία, παρατηρήθηκε μία «έκρηξη επιχειρηματικότητας»!

Μία λεπτομέρεια: από τις 8.681 νέες επιχειρήσεις, οι 3.242 είναι ΙΚΕ, οι 2.820 είναι ατομικές, οι 1.026 είναι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ) και 1.014 είναι Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ), δηλαδή η συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν κατά βάση στη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τα στοιχεία είναι αληθή, όμως τις ακριβώς συμβαίνει;

Πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Xrimaonline.gr ανέφεραν συνοπτικά τα εξής: πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως μικρομεσαίοι, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει στη διάρκεια του έτους, δημιουργούν νέες εταιρείες απλής νομικής μορφής (πχ ΙΚΕ) με συγγενικά ή παρένθετα πρόσωπα, προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά και να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους «φορτώνοντας» στην παλιά επιχείρηση τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά αργή η διαδικασία της χρεοκοπίας και της λύσης των εταιρειών, θεωρούν ότι κατ΄αυτό τον τρόπο θα κινηθούν κάτω από το «ραντάρ» είτε του Δημοσίου, είτε των τραπεζών ή ακόμη και των προμηθευτών.

Στην πλειονότητα τους. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι οι επισφαλείς οφειλές μεταξύ των εταιρειών θα διευρυνθούν επικίνδυνα, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην αγορά στο επόμενο διάστημα. Οπερ έδει δείξαι...

Πάντως ο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αν και εκφράζει τους φόβους ενόψει των επικείμενων κυβερνητικών αποφάσεων εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων από την πανδημία, σημειώνει ωστόσο ότι από την προηγούμενη Δευτέρα που άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα, υπάρχει «κάποια κίνηση», που κατά την εκτίμηση του αντιστοιχεί περίπου στο 50% της περυσινής εμπορικής κίνησης του αντίστοιχου διαστήματος, προσθέτοντας όμως ότι «οι έμποροι τώρα δουλεύουν για την επιβίωση, να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να παραμείνουν στην αγορά».

Ο κ. Καρανίκα αναφέρει ακόμη ότι με την ομαλοποίηση της αγοράς δεν αποκλείεται να προκύψει και ένα «κύμα εξώσεων» όπως λέει και εξηγεί ότι με τις μειώσεις των ενοικίων ή τις αναστολές πληρωμών, οι σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και εμπόρων σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οξυνθεί επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση τα η κατάσταση θα «αποκαλυφθεί» μετά από τις 31 Μαρτίου. «Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι οι εμπορικοί κλάδοι που έχουν πληγεί πολύ ισχυρά είναι της ένδυσης, της υπόδησης και του κοσμήματος. Μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και μεγάλες αλυσίδες. Πόσο έχουν πληγεί θα φανεί από τον Απρίλιο που αλλάζει η σεζόν θα δούμε τις παραγγελίες υπάρχουν».

Άλλες πηγές επίσης υποστηρίζουν ότι οι κερδισμένοι των τελευταίων ημερών είναι οι μεγάλες αλυσίδες και αυτό μπορεί κανείς να το δει από το μήκος της «ουράς» που σχηματίζεται έξω από τα καταστήματα. Αυτό δείχνει, κατά την εκτίμηση τους, «τον μεγάλο δυισμό» που παρατηρείται στην αγορά, τα όρια του οποίου θα διαμορφώσουν και το νέο τοπίο».

Αν σου άρεσε κάνε