Αντικειμενικές αξίες: ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές ζώνης

Αντικειμενικές αξίες: ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές ζώνης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:44 Δημιουργία 27/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» λόγω της πανδημίας και των lockdown, η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες τιμές των ακινήτων δείχνει τώρα να έχει «ξεμπλοκάρει» και, εάν δεν παρουσιαστεί ένα νέο απρόοπτο, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ φέτος θα γίνει με τις νέες τιμές ζώνης.

Διότι, οι εκτιμητές βρήκαν τελικά πολύτιμο αρωγό στο δεύτερο lockdown τους συμβολαιογράφους, από τους οποίους πήραν και επεξεργάστηκαν στοιχεία. Καθώς, όσο και εάν φαίνεται παράδοξο, παρά την κρίση υπήρξε κινητικότητα στην κτηματαγορά, ακόμη και από ιδιώτες που κυνηγούσαν τις ευκαιρίες. Με το έντονο ενδιαφέρον να καταγράφεται σε Κηφισιά, Ερυθραία, Νότια Προάστια (λόγω Ελληνικού και «Αθηναϊκής Ριβιέρας»), Αμπελόκηπους, Μετς και σε παραθαλάσσιες ζώνες στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η πιο δύσκολη φάση, το «κούμπωμα» των νέων αντικειμενικών αξιών με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Το συγκεκριμένο έργο θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μια ειδική Ομάδα Εργασίας στην ΑΑΔΕ, η οποία, με βάση τις νέες τιμές ζώνης, θα προσαρμόσει αναλόγως τη δομή του ΕΝΦΙΑ. Και έχοντας υπόψη τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Αναμένεται δε, από αυτές τις περίπου 3.500 ζώνες να προκύψει αυξημένος φόρος κυρίως σε περιοχές- φιλέτα, όπως οι παραθαλάσσιες ζώνες σε νησιά των Κυκλάδων ή του Ιονίου.

Προς το παρόν, σε εξέλιξη είναι η 3η φάση της διαδικασίας, που αφορά στον επανέλεγχο των «δύσκολων» περιοχών και ζωνών, όπου έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις στις εισηγήσεις των εκτιμητών. Είναι κυρίως περιοχές της περιφέρειας, για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να λύσει και τον μεγάλο γρίφο που ακούει στο όνομα «επαγγελματικά ακίνητα», καθώς αφενός η πανδημία προκάλεσε σοκ στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση και αφετέρου η υποχρεωτική στροφή στην τηλεργασία, οδήγησε ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις σε μικρότερους χώρους γραφείων για χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Το θέμα για τους παράγοντες του υπουργείου είναι να βρεθεί λύση για τους Συντελεστές Εμπορικότητας, οι οποίοι ακόμα και σήμερα παραμένουν δυσανάλογα υψηλοί.

Αν σου άρεσε κάνε