Ο Τσακλόγλου διαψεύδει τα περί μειώσεων στις συντάξεις

Ο Τσακλόγλου διαψεύδει τα περί μειώσεων στις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 26/01/21, 12:23

Τις αναφορές περί μείωσης των συντάξεων με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό διέψευσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ΠάνοςΤσακλόγλου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα», ο ίδιος ανέφερε πως όπου έχει εφαρμοστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της Σουηδίας, παρατηρείται σε βάθος χρόνου αύξηση των συντάξεων.

Αντιθέτως, ο διανεμητικός τρόπος των συντάξεων που ισχύει έως σήμερα, είναι μια μεγάλη επιβάρυνση για το κράτος, αφού πληρώνεται κυρίως από τον προϋπολογισμό, σημείωσε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, εξήγησε πως «ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν σε αυτήν την απόφαση, είναι το γερασμένο δημογραφικό της χώρας μας. Επιπλέον, δεν δινόταν καμία βοήθεια στη ανάπτυξη της χώρας, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μια σημαντική επένδυση στην εγχώρια οικονομία». Το νέο σύστημα, σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου «εξασφαλίζει και τους νεότερους, που ανησυχούν για το αν θα λάβουν ποτέ σύνταξη».

«Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν καλύτερη επίδοση. Επειδή όμως επενδύουν σε αγορές έχουν διακυμάνσεις» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «αν λάβουμε υπόψη ότι οι πρώτοι εργαζόμενοι που θα πάρουν σύνταξη θα είναι μετά από 30-40 χρόνια και έχοντας μακροχρόνια απόδοση του συστήματος αυτού, πάμε σε μεγαλύτερες συντάξεις από τις διανεμητικές. Τα άτομα που θα ενταχθούν θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις από ό,τι με το υφιστάμενο συστήμα».

Πρόσθεσε, πως αυτό που μετράει, είναι «το καθαρό κόστος. Σημαντικό κομμάτι πόρων θα επενδύεται στην εγχώρια οικονομία. Αυτό σημαίνει υψηλότερο ρυθμό, μισθούς και παραγωγή». Ο κ. Τσακλόγλου, εκτίμησε παράλληλα, πως αυτή η μεταρρύθμιση θα έρθει στη Βουλή ενδεχομένως στο τέλος του τριμήνου, αλλά θα προηγηθούν άλλα νομοσχέδια του υπουργείου, με προτεραιότητα εκείνο της εργασίας.

Μιλώντας παράλληλα, για τις εκκρεμείς συντάξεις, υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό είναι παλιό, όμως το πρόβλημα οξύνθηκε στην περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ελπίζει να επιλυθεί μέσα στο '21. Το σημαντικό κομμάτι όπως είπε, είναι η ψηφιοποίηση τους με προαπαιτούμενο όμως, να γίνει ψηφιοποίηση και στις ασφαλιστικές εισφορές και παράλληλα να ετοιμαστούν και οι κώδικες που χρειάζονται για κάθε κατηγορία συντάξεων.

Αν σου άρεσε κάνε