Μίχαλος στο «Xrimaonline»: Διαγραφή χρεών και τραπεζικές πιστώσεις για τη σωτηρία της αγοράς

Μίχαλος στο «Xrimaonline»: Διαγραφή χρεών και τραπεζικές πιστώσεις για τη σωτηρία της αγοράς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:27 Δημιουργία 23/01/21, 09:27
Αρθρογράφος: Δημήτρης Καλόγερος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

Την διαγραφή χρεών του Δημοσίου και την χορήγηση τραπεζικών πιστώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεωρεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κων. Μίχαλος, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από την πανδημία.

Μιλώντας στο Xrimaonline.gr, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ εξηγεί πως «οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 να αγγίζει το 10% σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και βέβαια με μεγάλα θύματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ε.Ε., παρέχοντας εργασία σε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι προφανής η ανάγκη για γενναίες και συντονισμένες κινήσεις στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα Ευρωεπιμελητήρια έχουν ταχθεί από την αρχή «υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων και πόρων. Είναι γεγονός ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη υπάρξει κινήσεις στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάκαμψη θα έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης». Ωστόσο όμως όσο η κρίση διαρκεί «οι πιέσεις παραμένουν ασφυκτικές για το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαθέτουν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, για την άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης». Και σ΄αυτό το πλαίσιο «η ελληνική επιμελητηριακή κοινότητα έχει προτείνει ως αναγκαία λύση ανακούφισης τη “συγχώρεση χρέους”, προς τις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε έκτακτες καταστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα κράτος να διαγράψει χρέη προς το δημόσιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εντονότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση κατατέθηκε και στα Ευρωεπιμελητήρια, με το αίτημα να προωθηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να ληφθούν οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις. «Η παροχή “συγχώρεσης χρέους” έχει προταθεί και από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, την περασμένη άνοιξη, ως μέσο για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι, επομένως, μια εφικτή λύση. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποτελεί μονομερή ενέργεια κι αυτός είναι ο λόγος που θα χρειαστεί κοινή απόφαση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Και ο κ. Μίχαλος τονίζει πως «το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξει συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο ένα "κούρεμα»"χρέους, το μέλλον ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων παραμένει αβέβαιο. Για να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, χρειάζονται γενναίες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Τα Επιμελητήρια οφείλουν και θα συνεχίσουν να τις διεκδικούν, έχοντας άμεση γνώση των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους».

Βέβαια εκτός από την διαγραφή χρέους – η οποία όμως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από κυβερνητικής πλευράς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα - «σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια πρέπει να έχουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ «που δυστυχώς και στην περίπτωση της πανδημίας δεν επέδειξαν την πρέπουσα στάση, κλείνοντας ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οφείλουν, λοιπόν, οι τράπεζες να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ρόλο για τον οποίο έχουν στηριχθεί επανειλημμένα, τόσο από τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και από την ΕΚΤ. Αν θέλουν να διασφαλίσουν πραγματικούς όρους βιωσιμότητας και κερδοφορίας, είναι πλέον καιρός να πάψουν απλώς να επικαλούνται προβλήματα και να γίνουν, επιτέλους, μέρος της λύσης».

Ο κ. Μίχαλος καταλήγει λέγοντας ότι «γι΄ αυτό και θεωρούμε εξίσου αναγκαία την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να διοχετεύουν στην αγορά τις αναγκαίες πιστώσεις τόσο για τη διάσωση χιλιάδων επιχειρήσεων όσο και για την επανεκκίνηση της αγοράς και της οικονομίας».

Αν σου άρεσε κάνε