«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ευκαιρίες και παγίδες από την αναβολή σε Μακεδονία-Θράκη

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ευκαιρίες και παγίδες από την αναβολή σε Μακεδονία-Θράκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:56 Δημιουργία 11/01/21, 08:00

Του Δωρόθεου Παυλίδη

Χρήσιμη αλλά και επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η αναβολή του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας που αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αιτία της αναβολής είναι «να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού», ζητήματα αμφότερα υπαρκτά. Επίσης η παράταση μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε νοικοκυριά που δεν είχαν προετοιμαστεί για την υποβολή αίτησης, να το κάνουν τώρα.

Από την άλλη πλευρά ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα ενώ βρισκόμαστε στη μέση της εφαρμογής του μπορεί να οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και αξιώσεις από ενδιαφερόμενους που έμειναν εκτός διαδικασίας στις Περιφέρειες όπου ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων: είναι οι Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων νήσων, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου όπου το πρόγραμμα «έτρεξε» το Δεκέμβριο, υπεβλήθησαν συνολικά 49.103 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 20.762 (περίπου το 40 %).

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του ΕΣΠΑ καθώς απευθύνεται σε νοικοκυριά, μειώνοντας τις ενεργειακές τους δαπάνες με ποσοστά επιχορήγησης που στο τρέχον πρόγραμμα φτάνουν έως και 85 % παρένθεση για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα ή και το 95 % για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι τα διαθέσιμα κονδύλια στις Περιφέρειες που έχει «τρέξει» ως τώρα το πρόγραμμα εξαντλούνταν σε διάστημα λίγων λεπτών. Συνολικά τα 406 εκατ. του προϋπολογισμού που έχουν διατεθεί ως τώρα εξαντλήθηκαν σε διάστημα πεντέμισι ωρών που σημαίνει ότι τα κονδύλια του προγράμματος «έφευγαν» με ρυθμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανά λεπτό.

Το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε το Σάββατο από το ΥΠΕΝ έχει ως εξής:

- Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.

- Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.

- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.

- Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις
20.01.2021.

- Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος ΑΒ) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

Αν σου άρεσε κάνε