Επιπλέον πόροι 3 δισ. στην πραγματική οικονομία έως το τέλος του έτους

Επιπλέον πόροι 3 δισ. στην πραγματική οικονομία έως το τέλος του έτους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:29 Δημιουργία 29/10/20, 10:20

Τη διάθεση επιπλέον πόρων συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ολοκλήρωση του 3ου κύκλου και τη δρομολόγηση και υλοποίηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έως το τέλος του έτους, προανήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομικών κι Ανάπτυξης με κοινή τους δήλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι κάνουν λόγο για συνολική «ένεση» ρευστότητας περίπου στα 11 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Όπως αναφέρουν οι κκ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης, «η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ενίσχυση η οποία έγινε πράξη μέσω της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της βελτίωσης ή επέκτασης αυτών που προϋπήρχαν. Εργαλεία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Κεφάλαιο Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Μέχρι σήμερα, όπως τονίζεται, η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα τρία αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, μέσα σε περίπου 6 μήνες, έχουν διοχετευθεί:

- 3,1 δισ. ευρώ μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,

- 3,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και

- 1,7 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, στα 11 δις., που προαναφέρθηκαν, δεν περιλαμβάνονται άλλα προγράμματα, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

«Αποδεικνύεται, επομένως, έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυσκολίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ακούει τον σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Και με τη μέχρι τώρα πορεία μας, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!», καταλήγουν.

Αν σου άρεσε κάνε